Monday 30 April 2012

Πρόσκαιρη «ανακούφιση» για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το δημοσίευμα του energia της προηγούμενης Παρασκευής για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το μόνον μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί στη φάση αυτή. Να «ανεχθεί» το δημόσιο την καθυστέρηση καταβολής από τη ΔΕΗ ποσού 250 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας, προκειμένου η Επιχείρηση να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει πράγματι ότι η ΔΕΗ κινδύνευε με κατάρρευση λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια εξέλιξη που θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει «πυροσβεστικό χαρακτήρα», όπως είπαν στο energia καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς το αίτημα της ΔΕΗ, για επιστροφή των 160 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή έναντι προσδοκώμενων κερδών του 2011, προϋπέθετε πολιτική απόφαση, την οποία προφανώς κανείς αρμόδιος υπουργός δεν ήθελε να αναλάβει, υπό το άγρυπνο βλέμμα και της τρόικας. Έτσι, το μόνον που κρίθηκε ότι μπορούσε να γίνει ήταν να δοθεί μια παράταση της προθεσμίας για την επιστροφή του «χαρατσιού» που εισπράττει η ΔΕΗ, για να μπορέσει να πάρει μία «ανάσα» και η ενεργειακή αγορά.

Τα καυτά προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν για την Επιχείρηση και θα είναι τα πρώτα που κληθεί να λύσει η επόμενη κυβέρνηση, υπό την αβεβαιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57366

No comments: