Thursday 5 April 2012

ΙΟΒΕ: Επικίνδυνη μια μερική εξίσωση στους φόρους του πετρελαίου

Πλήρη εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ζητά το ΙΟΒΕ, προειδοποιώντας ότι η μερική εξίσωση θα οδηγήσει σε έξαρση των φαινομένων λαθρεμπορίας στην αγορά. Το ινστιτούτο θεωρεί ότι η ιδανική λύση είναι η πλήρης εξίσωση στα 330 ευρώ τα 1.000 λίτρα και η διάθεση στην κατανάλωση ενός και μόνο τύπου πετρελαίου και για τις δύο χρήσεις.

Τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και οι εταιρείες εμπορίας με τα διϋλιστήρια, ενώ αποτυπώνονται στην μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Με βάση αυτή, η διαφορά που παρατηρείται στους φόρους οδηγεί στα εξής αποτελέσματα:

· τη διατήρηση κυκλωμάτων διαφθοράς που διακινούν το παράνομο πετρέλαιο

· την παράνομη διακίνηση περίπου 600.000 χιλιόλιτρων πετρελαίου θέρμανσης το έτος

· την απώλεια εσόδων από το Δημόσιο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο

· την αδυναμία του κράτους να ασκήσει αναδιανεμητική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων

· την καταδολίευση του καταναλωτή που πληρώνει πετρέλαιο κίνησης, αλλά τροφοδοτείται με θέρμανσης.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επιχειρήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ με κάποιο ουσιαστικό μέτρο.«Η αίσθηση που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι όσα περισσότερα μέτρα εφαρμοστούν συγχρόνως, της εξίσωσης ΕΦΚ συμπεριλαμβανόμενης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του λαθρεμπορίου», καταλήγει το ΙΟΒΕ.

Από τα σενάρια που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι η εξίσωση των Ειδικών Φόρων στα 412 ευρώ το χιλιόλιτροθα απέφερε στο Δημόσιο επιπλέον έσοδα 706 εκατομμυρίων ευρώ και στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο έσοδα 264 εκατομμυρίων.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56628

No comments: