Thursday 5 April 2012

Η άγνωστη ακτινογραφία των μνηστήρων της ΔΕΠΑ

Εκπλήξεις, πιθανές συμμαχίες στην επόμενη φάση, εταιρείες με αμφιλεγόμενο background αλλά και σοβαροί όμιλοι που φαίνεται να διατηρούν απτό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, κρύβει η «άγνωστη» ακτινογραφία των μνηστήρων της εταιρείας που αποκαλύπτει το EnergyPress. Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Πρόκειται για εκείνες που ενδιαφέρονται μόνο για τη ΔΕΠΑ, εκείνες που ενδιαφέρονται μόνο για το ΔΕΣΦΑ, εκείνες που ενδιαφέρονται είτε για τη διαχωρισμένη ΔΕΠΑ από το ΔΕΣΦΑ είτε για τον όμιλο και τέλος εκείνες που δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 3 από τις συνολικά 17 εταιρείες. Αν και μικρός αριθμός στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις από τους μεγαλύτερους ομίλους που έχουν σοβαρές πιθανότητες να καταθέσουν ανταγωνιστικές προσφορές και τελικά να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ. Ειδικότερα μόνο για τη ΔΕΠΑ, χωρίς το ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρονται η ιταλική Eni, η ελληνική M&M Gas και η ρωσική Gazprom (Gazprom Finance B.V.)

Ο μεγαλύτερος όγκος εταιρειών εκδηλώνει ενδιαφέρον είτε για τη διαχωρισμένη εταιρεία ή για τον καθετοποιημένο όμιλο, συνολικά 8 εταιρείες από τις 17. Σε αυτήν την κατηγορία οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι η ισπανική Gas Natural, η ιταλική Edison, η ΓΕΚ Τερνα. Σε αυτή την κατηγορία επίσης ανήκουν η ρωσική OSJC που ανήκει στο βιομηχανικό όμιλο Sintez, η ρωσική Fund Energy που ανήκει στον επιχειρηματία Yusuf, το ρωσοκυπριακό jv Doherver, η ισραηλινή Israeli Corporation που δεν ανήκει σε κάποιον από τους μεγάλους ενεργειακούς ή βιομηχανικούς ομίλους της χώρας και τέλος το τσέχικο fund PPF Capital Partners το οποίο μεταξύ άλλων κατέχει το 10% της τράπεζας Πειραιώς.

Δύο πολύ σοβαρές εταιρείες έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον αποκλειστικά για το ΔΕΣΦΑ: ο λόγος για τον ισπανό διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου Enagas αλλά και για την Ολλανδική Vopak LNG, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαχειρίζεται ενεργειακές υποδομές και κυρίως αποθήκες καυσίμων.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις για το ενδιαφέρον 4 από τις 17 εταιρείες και ειδικότερα για την αζέρικη Socar, την ιαπωνική Mitsui, την αλγερινή Sonatrach και την αυστραλιακή Brookfield.

Οι εκπλήξεις και οι πιθανές συμμαχίες

Η πρώτη έκπληξη καταρχήν αφορά στο ενδιαφέρον της Gazprom το οποίο αφορά μόνο στη ΔΕΠΑ και όχι στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ, σε αντίθεση με την Edison η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον διατηρώντας ανοιχτές και τις δύο option (με ή χωρίς ΔΕΣΦΑ). Αντίθετα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο ρωσικές ή το ρωσοκυπριακό joint venture να μην έχει καμία σχέση με Gazprom.

Μια πιθανή συμμαχία της επόμενης μέρας, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αναπτυχθεί μεταξύ της ισπανικής Gas Natural και της αλγερινής Sonatrach, οι οποίες ήδη έχουν ανεπτυγμένες σχέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η αλγερινή Sontatrach δύσκολα θα καταφέρει να παίξει ρόλο από μόνη της στη διαδικασία.

Το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών (Enagas και Vopak) για το ΔΕΣΦΑ θεωρείται ως σοβαρό, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ισπανού διαχειριστή.

Η προσφορά από τις M&M Gas, Motor Oil Hellas και όμιλο Μυτιληναίο αναμένεται να είναι εκ των πρωταγωνιστικών στη διαδικασία και να συναγωνιστεί επίσης σοβαρούς παίκτες όπως η ENI, η Gazprom, η Gas Natural.

http://www.energypress.gr/news/H-agnwsth-aktinografia-twn-mnhsthrwn-ths-DEPA

No comments: