Thursday 19 April 2012

«Έξυπνα» ρούχα – φορτιστές με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά


Ρούχα που φορτίζουν ηλεκτρονικές συσκευές, από MP3 και κινητά μέχρι φορητούς υπολογιστές, ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα «έξυπνα» ρούχα, που όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους είναι πολύ άνετα, έχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά και εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για τη φόρτιση των συσκευών όταν το άτομο που τα φορά βρίσκεται έξω από το σπίτι .
Εκτός του ότι συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης μπαταριών, που ρυπαίνουν το περιβάλλον, τα ρούχα φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, που πρτοστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ενώ δεν χρησιμοποιούνται υφάσματα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με Eulanda Sanders, επικεφαλής του προγράμματος και καθηγήτρια στο τμήμα Εμπορίου του πανεπιστημίου του Κολοράντο, στην αγορά κυκλοφορούν κάποια ρούχα που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, ωστόσο δεν είναι εύκολο να πλυθούν, δεν είναι αισθητικά ωραία και τα φωτοβολταϊκά τους είναι ελαττωματικά.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε φυσικά, άνετα, λειτουργικά ρούχα φορτιστές, που θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα είναι αισθητικά ωραία», επισημαίνουν οι ερευνητές που συμμετέχουν στο project.

Στους παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία των «έξυπνων» ρούχων συγκαταλέγεται το κόστος, το αν τα φωτοβολταϊκά θα είναι εύκαμπτα, αλλά και η θέση που θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να απορροφούν τη μέγιστη δυνατή ενέργεια από τον ήλιο.


http://www.econews.gr/2012/04/19/fwtovoltaika-rouxa/

No comments: