Monday 30 April 2012

Έβγαλε τη "ρήτρα δραχμής" η ΕΤΕπ από τα δάνεια της ΔΕΗ

Ανέκρουσε προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επαναδιατύπωσε τις συμβάσεις που είχε ετοιμάσει για τα δάνεια της ΔΕΗ οι οποίες περιελάμβαναν και «ρήτρα δραχμής». Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» τις επόμενες ημέρες, σε δύο δόσεις. Πρώτα τα 150 εκατ. ευρώ για ήδη εκτελεσμένα έργα και μετά άλλα 280 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Το θέμα είναι ευρύτερο της ρευστότητας της ΔΕΗ, καθώς το «μοντέλο» αυτό των συμβάσεων με ρήτρα δραχμής και ενταγμένων στο αγγλικό δίκαιο προβλήθηκε ως το μοντέλο με το οποίο θα χορηγεί πλέον τα δάνεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατά πάσα πιθανότητα και προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μετακυλύουν τους όρους αυτούς στις επιχειρήσεις που θα δανειοδοτούν.

Συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ η ΕΤΕπ ζήτησε στο δάνειο να τεθεί όρος επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, καθώς και την υπαγωγή της σύμβασης στο Αγγλικό Δίκαιο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παραπέμψει το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο η ηγεσία της ΕΤΕπ είχε διαμηνύσει αρχικά ότι όλα τα δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα δίδονται με τους όρους αυτούς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι νέοι αυτοί όροι, της ρήτρας αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη ή διάλυσης της Ευρωζώνης, η ΕΤΕπ σκοπεύει να το εφαρμόσει εκτός της Ελλάδας και στις δύο άλλες χώρες της Ευρωζώνης που υλοποιούν προγράμματα σταθερότητας, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και αργότερα σε όλες τις χώρες του ευρώ, προκειμένου η ΕΤΕπ να μπορέσει να διασφαλίσει την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Οι τωρινές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στα συγκεκριμένα δάνεια της ΔΕΗ έχουν αλλάξει οι διατυπώσεις. Ωστόσο μένει να δημοσιοποιηθούν οι νέες συμβάσεις για να αξιολογηθεί εάν πράγματι έχει απαλειφτεί οριστικά η κρίσιμη ρήτρα της δραχμής και με τι αντικαταστάθηκε.

http://www.energypress.gr/news/Ebgale-th-rhtra-drahmhs-h-ETEp-apo-ta-daneia-ths-DEH

No comments: