Wednesday 25 April 2012

Επανεξετάζονται τα «κομμένα» φωτοβολταϊκά

Με τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 3299/04 (N. 4072/2012 ΦΕΚ 86Α/11-4-2012 άρθρο 241) δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων στις παρακάτω περιπτώσεις:

· Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) που έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου θα εξετάζονται ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού τους (καθώς δεν θα ισχύει ο ελάχιστος προϋπολογισμός των 100.000 ευρώ)

· Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) που έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου, καθώς και άλλα επενδυτικά σχέδια που έχουν απορριφθεί λόγω μη έγκαιρης υποβολής ειδικών δικαιολογητικών (όπως ΕΠΟ, όροι σύνδεσης με ΔΕΗ κ.λπ.), αρκεί η αίτηση για την έκδοση των δικαιολογητικών αυτών να έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν την υποβολή ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο

· Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) που έχουν εγκριθεί σε χαμηλότερο προϋπολογισμό από τον πραγματικά υλοποιημένο, αλλά και από αυτόν που θα προκύπτει βάσει ενιαίας υπουργικής απόφασης που αναμένεται.

Όπως σημειώνει ο Νικόλαος Τάτλης, διευθυντής Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων στην Ατλαντίς Συμβουλευτική, σε άρθρο του στην εφημερίδα Εξπρές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περνούν (εφόσον πληρούνται οι λοιπές διατάξεις του νόμου) τα περισσότερα από τα «κομμένα» φωτοβολταϊκά όπως:

· Όλα τα φωτοβολταϊκά των 20 KW που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

· Τα μεγαλύτερα από 20 KW φωτοβολταϊκά που έχουν υλοποιηθεί και «κόπηκαν» γιατί δεν είχε υποβληθεί έγκαιρα η ΕΠΟ ή οι όροι σύνδεσης με τη ΔΕΗ, αρκεί η αίτηση προς τις υπηρεσίες για την έκδοση αυτών να είχε υποβληθεί πριν από την αίτηση στον αναπτυξιακό νόμο.

Όσοι επενδυτές έχουν υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης των φακέλων τους έως τις 10/7/2012. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν και όσοι έχουν υποβάλει σε μία αίτηση περισσότερα από ένα φωτοβολταϊκά και δεν τους έχει εγκριθεί μέρος από αυτά.

Δικαίωμα επανεξέτασης έχουν και οι αιτήσεις για λοιπά επενδυτικά σχέδια (πλην φωτοβολταϊκών) που έχουν απορριφθεί λόγω μη έγκαιρης προσκόμισης ειδικών δικαιολογητικών.

Για την υποβολή της αίτησης επανεξέτασης (στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία τεκμηρίωσης:

· Πρακτικό σύνδεσης με τη ΔΕΗ

· Τεκμηρίωση κόστους υλοποίησης (σύμβαση με κατασκευαστή, τεχνική περιγραφή έργου, τιμολόγια)

· Για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης προσκόμισης ειδικών δικαιολογητικών (π.χ. ΕΠΟ) τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά που έλειπαν, καθώς και τεκμηρίωση της ημερομηνίας αίτησης των δικαιολογητικών αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/epaneksetazontai-ta-kommena-fotobol taik a.html

No comments: