Tuesday 3 April 2012

Εξοικονόμηση ενέργειας: ανεπαρκείς οι προτάσεις της ΕΕ

Δεν αρκούν οι τελευταίες προτάσεις της Δανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας για την επίτευξη των στόχων του 2020, σύμφωνα με “πράσινους” ακτιβιστές.

Όπως αναφέρει το Reuters η πιο πρόσφατη πρόταση δεν περιλαμβάνει αυστηρούς εθνικούς στόχους, ενώ έχουν ελαστικοποιηθεί απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.

Η Συμμαχία για Εξοικονόμηση Ενέργειας (Coalition for Energy Savings) στην οποία συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις υποστηρίζει πως με τη νέα πρόταση ο στόχος για εξοικονόμηση 20% ως το 2020 θα επιτευχθεί μόνο κατά το ένα τρίτο.

Ο Stefan Scheuer, γενικός γραμματέας της συμμαχίας, κάνει λόγο για έλλειψη υπευθυνότητας από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ “υπό το φως των προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα”.

“Το εκτινασσόμενο κόστος της ενέργειας, η υψηλή ανεργία και η αργή οικονομική ανάκαμψη απαιτούν επειγόντως επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα στην Ευρώπη αντί για εισαγωγές ενέργειας”.

Τον στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας 20% στην ΕΕ φέρονται να σαμποτάρουν ορισμένες μεγάλες εταιρείες κοινής ωφελείας οι οποίες θα δουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται.

http://www.econews.gr/2012/04/03/exoikonomisi-energeias-europi/

No comments: