Wednesday 4 April 2012

Κομισιόν: Στόχος η ενίσχυση των ελληνικών ΜμΕ και των ΑΠΕ

Προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνει η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle αναφέρει πως από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προβλέπονται το χρονικό διάστημα 2007 έως 2013 είκοσι δισ. ευρώ και προσθέτει ότι στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς ποιές προϋποθέσεις θα πρέπει να συγκεντρώνει η Ελλάδα για να πάρει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, απαντά ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες όπως για παράδειγμα το ΑΕΠ, ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και μετά υπάρχουν και άλλοι δείκτες όπως είναι η ανεργία, το επίπεδο μόρφωσης».

Επισημαίνει ακόμη ότι παλαιότερα ήταν στο χέρι των κρατών-μελών να διαθέσουν τα χρήματα κατά βούληση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «διέθεσε πολλά χρήματα σε διάφορα επιτυχημένα προγράμματα, για παράδειγμα στη μόρφωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη» και πρόσθεσε πως «τις τελευταίες δεκαετίες -η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981- δημιουργήθηκαν ή διασφαλίσθηκαν 530.000 θέσεις εργασίας με την βοήθεια διαρθρωτικών κονδυλίων».

Αναφερόμενος, τέλος, στα προβλήματα της Ελλάδας, κάνει λόγο για «δυσκίνητη δημόσια διοίκηση», ωστόσο αναφέρει ότι με την πολιτική της Κομισιόν σήμερα επιταχύνονται οι διαδικασίες. Ενδεικτικό είναι, όπως λέει, ότι ως το τέλος του 2011 πραγματοποιήθηκαν εννέα προγράμματα και ως το πρώτο τρίμηνο του 2012 άλλα πέντε, από τα 200 που υπέδειξε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 12 δισ. ευρώ.

(Deutsche Welle)

http://www.energypress.gr/news/Komision:-Stohos-h-enishysh-twn-ellhnikwn-MmE-kai-twn-APE

No comments: