Monday 30 April 2012

«Κορυφαία εθνική ενεργειακή προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας»

Βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας αποτελεί ο ορυκτός πλούτος, αποτελώντας ουσιαστικά μια νέα πηγή εθνικού πλούτου, αύξησης των δημοσίων εσόδων, καθώς και δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες από την έρευνα στην εκμετάλλευση», στο χώρο της ενέργειας, εκτός από τις ΑΠΕ που αποτελούν εθνική προτεραιότητα με καλή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την είσοδο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την κορυφαία εθνική ενεργειακή προτεραιότητα.

Αδιαμφισβήτητα στην ενεργειακά πιο σπάταλη χώρα της Ευρώπης, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό ενεργειακό κοίτασμα, που η σημασία του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις κοινωνικές ομάδες των ενεργειακά φτωχών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν την δυνατότητα στη χώρα μας να απολαμβάνουν τις πρόνοιες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ - 350.000 οικογένειες), σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

"Σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Όμως δεν χρειαζόμαστε ούτε υπερβολές ούτε μύθους. Δεν χρειαζόμαστε ούτε συνωμοσίες, ούτε μυστήρια", τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως "ύστερα από δική μας πρωτοβουλία, ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής για όλες τις σχετικές δράσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες αποστείλαμε για σχολιασμό στα κόμματα, το σχέδιο σύμβασης που έχει ετοιμάσει η ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εθνικός συντονισμός. Θεωρούμε βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει καμία απρόβλεπτη μεταβολή σε βασικούς όρους των διαγωνιστικών διαδικασιών ή διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου ή φορολογικού καθεστώτος που έχουμε θεσπίσει. Οφείλουμε και θα είμαστε ως Ελλάδα αξιόπιστοι και σταθεροί συνομιλητές απέναντι στον πετρελαϊκό επιχειρηματικό κόσμο. Εκσυγχρονίσαμε την σχετική νομοθεσία. Με ειδικό άρθρο για την ΑΟΖ θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά στο εθνικό μας δίκαιο την εφαρμογή της αρχής του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε απόλυτα και έναντι οποιουδήποτε τρίτου, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλο το Ιόνιο και το Αιγαίο αλλά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις της χώρας".

http://www.energypress.gr/news/Koryfaia-ethnikh-energeiakh-proteraiothta-h-exoikonomhsh-energeias

No comments: