Tuesday 3 April 2012

Από την κρισάρα της ΡΑΕ οι εταιρείες λιανικής ρεύματος

Δεν τελείωσε η υπόθεση με την άρση ή μη των αδειών από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, αλλά και δεν τελείωσε το θέμα των προβλημάτων με τους εναλλακτικούς παρόχους με την εξέταση των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξέταση από τη ΡΑΕ του πορίσματος που προέκυψε από την ακρόαση των δύο εταιρειών σχετικά με τη μη καταβολή των εγγυήσεων που προβλέπει ο κανονισμός, θα έρθουν στην ολομέλεια στο επόμενο διάστημα και τα υπόλοιπα πορίσματα. Αυτά αφορούν ακροάσεις (που περιλαμβάνουν και ανταλλαγή επιστολών, κατάθεση στοιχείων εκ μέρους των εταιρειών κ.λπ) για τα υπόλοιπα θέματα, όπως οι οφειλές σε ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ κ.λπ. Για κάθε περίπτωση θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ, (θα επιβληθούν πιθανόν πρόστιμα) και το σύνολο των δεδομένων θα οδηγήσουν ή όχι σε έραση των αδειών των δύο εταιρειών.

Εκτός όμως από τις δύο εταιρείες Energa και Hellas Power, για το θέμα των εγγυήσεων αναμένεται να έρθουν στην ολομέλεια τις επόμενες εβδομάδες τα πορίσματα και για άλλες τρείς εταιρείες λιανικής ρεύματος οι οποίες ελέγχονται. Μιλάμε πάντα για τις εγγυητικές που προκύπτουν ως υποχρέωση των εταιρειών με βάση σχετική επιστολή που είχε στείλει ο ΛΑΓΗΕ τον Ιανουάριο και αφορούσε προφανώς τους τζίρους εκείνης της περιόδου (ως γνωστόν το ύψος των εγγυήσεων που οφείλουν να καταβάλλουν οι εταιρείες είναι ανάλογο του τζίρου τους). ‘Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΛΑΓΗΕ έστειλε χθες νέα επιστολή που καθορίζει τις εγγυήσεις που πρέπει να καταβάλλουν με βάση τους νέους τζίρους.

Τα πορίσματα της ΡΑΕ για τις τρείς μικρότερες εταιρείες και για το θέμα των εγγυήσεων είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ποινές, ενώ στη συνέχεια θα έρθουν για τις εταιρείες αυτές στην ολομέλεια της ΡΑΕ τα πορίσματα ακροάσεων για χρέη σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ. Δηλαδή, η διαδικασία που εφαρμόζεται για Energa και Hellas Power ακολουθείται και για τις τρείς μικρότερες εταιρείες, με μικρότερα όμως ποσά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να κάνει ακόμα πιό αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, κυρίως σε ότι αφορά τον έλεγχο των κεφαλαίων που διαθέτουν, τη μετοχική τους σύνθεση κ.λπ.

http://www.energypress.gr/news/Apo-thn-krisara-ths-RAE-oi-etaireies-lianikhs-reymatos

No comments: