Friday 6 April 2012

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η υπερπροσφορά δικαιωμάτων εκπομπών

Σε νέα πτώση οδηγούνται φέτος οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αφού από τις αρχές του έτους έχουν χάσει το 11% της αξίας τους και βρίσκονται κοντά στα 6,5 ευρώ ανά τόνο για την περίπτωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 2011 ο όγκος των ρύπων της κυμάνθηκε σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για αγορά δικαιωμάτων από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Παράλληλα όμως, η διαχρονική χαμηλή τιμή των δικαιωμάτων πηγάζει και από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Βλέπουμε λοιπόν άλλο ένα, έμμεσο τρόπο με τον οποίο η κρίση στην Ευρώπη πλήττει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εμπορίας, καθώς παρατηρείται υπερπροσφορά δικαιωμάτων.

Άλλωστε, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στα δικαιώματα αυτά και η επιστροφές τους εξαρτώνται από την τιμή. «Η τιμή είναι πολύ χαμηλή σήμερα για να στηρίξει τις επενδύσεις», τονίζει ο Ντέιβιντ Χον, σύμβουλος της πετρελαϊκής Shell.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56679

No comments: