Monday 30 April 2012

Υψηλούς στόχους για τις ΑΠΕ θέτει η Βρετανία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε λίγα χρόνια, μπορούν να εξελιχθούν στις φτηνότερες πηγές ενέργειας που υπάρχουν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη συνάντηση CEM (Clean Energy Ministerial) στο Λονδίνο. επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν οικονομικά αυτάρκεις, να έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και να λάβουν συνεχή επιστημονική/ ερευνητική υποστήριξη.

Στη συνάντηση CEM παρουσιάστηκαν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση της πρόσβασης στην «καθαρή» ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για να ηγηθεί της «πλέον πράσινης κυβέρνησης που έχει υπάρξει ποτέ»- ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόνο το 2% των Βρετανών παρουσιάζονται να θεωρούν πως όντως αξίζει στην κυβέρνηση αυτός ο τίτλος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον ένα από τα «καλύτερα μέρη στον κόσμο» για πράσινες επενδύσεις και θέσεις εργασίες, με το City του Λονδίνου «νούμερο 1» για επενδυτές σε θέματα ενέργειας χαμηλών εκπομπών.

«Τα κόστη της ηλιακής τεχνολογίας έχουν υποδιπλασιαστεί εντός δύο ετών, ενώ έχει μειωθεί και η τιμή της επάκτιας (onshore) αιολικής ενέργειας…καθώς μειώνονται τα κόστη, όπως είναι λογικό, οι καταναλωτές πληρώνουν λιγότερο…πιστεύω ότι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων μπορούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτηνών πηγών ενέργειάς μας εντός ετών, όχι δεκαετιών» είπε σχετικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει νομικά δεσμευμένο από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο όρος πως το 15% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ως το 2020, πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης στο χώρο της παραγόμενης από φυσικό αέριο ενέργειας έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η Μ. Βρετανία είναι όντως αφοσιωμένη στο να επιτύχει αυτούς τους στόχους- ενδεικτικά, ο Τζωρτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών, επικρίθηκε το Μάρτιο για τα νέα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων για τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία ονόματι Norstec, η οποία ενώνει πάνω από 20 φίρμες από πολλές διαφορετικές χώρες, με στόχο μία «δεύτερη ενεργειακή επανάσταση» στη Βόρεια Θάλασσα, βασισμένη στον άνεμο και ενδεχομένως τη συλλογή και αποθήκευση εκπομπών άνθρακα.

http://www.energypress.gr/news/Kameron:-Se-liga-hronia-biwsimes-oi-APE

No comments: