Wednesday 11 April 2012

Μηδενική Οριακή Τιμή έφερε η χαμηλή ζήτηση τις προηγούμενες ημέρες

Την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση του κόστους του συστήματος ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα ενόψει και της απελευθέρωσης των τιμολογίων τον Ιούνιο του 2013 αναδεικνύουν τα στοιχεία από την ημερήσια αγορά τις προηγούμενες ημέρες. Αποκορύφωμα τα στοιχεία της Μεγάλης Δευτέρας, όταν και στις βραδινές ώρες, ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και της υψηλής διαθεσιμότητας μονάδων και εισαγωγών έφερε την οριακή τιμή του συστήματος να βρίσκεται στο μηδέν για επτά ολόκληρες ώρες, από τη 1 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Συνολικά την ίδια ημέρα, η μέση οριακή τιμή του συστήματος ήταν μόλις 26,5 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ σε καμία στιγμή της ημέρας δεν ξεπέρασε τα 40 ευρώ καθώς η υψηλότερη τιμή ήταν στα 38,2 ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, αρχικά μειώθηκαν οι εισαγωγές ακόμη και από την Ιταλία, όπου εξαιτίας του καθολικού Πάσχα η ζήτηση ήταν και εκεί χαμηλή. Στην πορεία σταμάτησαν εντελώς οι εισαγωγές ενώ τελικά δόθηκε εντολή να σταματήσουν και μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούσαν στο τεχνικό ελάχιστο.

Μηδενική οριακή τιμή για ώρα σημειώθηκε και την Τρίτη τα ξημερώματα, ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη και η ΟΤΣ έφτασε ακόμη και στα 89 ευρώ η μεγαβατώρα (μέση ΟΤΣ 62 ευρώ), ενώ σήμερα η ζήτηση επανήλθε σε κανονικά επίπεδα με την ΟΤΣ να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 64.5 ευρώ, κυμαινόμενη μεταξύ 33,5 και 89 ευρώ η μεγαβατώρα, ανάλογα με την ώρα και τη ζήτηση.

Βιομηχανία

Πάντως τη Δευτέρα η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη εάν δεν υπήρχε η ζήτηση από την υψηλή τάση, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίστηκε στη γνωστή επιστολή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός. Έτσι τις προηγούμενες ημέρες τόσο το Αλουμίνιο όσο και η Λάρκο, λειτουργούσαν σε φουλ παραγωγή και κατά τις βραδινές ώρες όταν η ζήτηση έφτασε ακόμη και στα 3640 MW. Έτσι μόνο οι δύο αυτοί πελάτες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Αλλαγές

Πάντως, σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης αποδεικνύεται πράγματι ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι αντιοικονομικό όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ αλλά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές. Στην κατεύθυνση αυτή, θυμίζουμε εξετάζονται τροποποιήσεις στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους. Στόχος ακριβώς των αλλαγών – όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress η ΡΑΕ έχει αναθέσει στην εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών την εκπόνηση μελέτης – θα είναι να αρθούν στρεβλώσεις χωρίς ταυτόχρονα να πλήττεται η λειτουργία της αγοράς.

http://www.energypress.gr/news/Mhdenikh-Oriakh-Timh-efere-h-hamhlh-zhthsh-tis-prohgoymenes-hmeres

No comments: