Tuesday 24 April 2012

Δημήτρης Γεωργαντώνης: Ζοφερό το μέλλον στην αγορά ενέργειας

Για ένα «ζοφερό» μέλλον που προδιαγράφεται για την αγορά ενέργειας στη χώρα μας έκανε λόγο χθες σε ημερίδα που διεξήχθη στην Αθήνα ο κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης, διευθύνοντας της Ήρων, τονίζοντας ότι οι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, η έλλειψη χρηματοδότησης, η τιμολόγηση του λιγνίτη και διάφοροι άλλοι παράγοντες ασκούν μια ιδιαίτερα αρνητική επίδραση.

Ο κ. Γεωργαντώνης παρατήρησε ότι αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος την τελευταία δεκαετία, παρά τις κινήσεις που έγιναν. Ο ίδιος αναφέρθηκε επικριτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ κομπάζει ότι έχουμε σαν χώρα τη φθηνότερη ενέργεια, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε νέα δάνεια».

Επίσης, «δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση που διαγράφεται με τις οφειλές του ΛΑΓΗΕ, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν πάψει να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις. Ως γνωστόν, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί δυσκολεύονται να πληρώσουν το φυσικό αέριο που προμηθεύονται και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη ΔΕΠΑ, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν δέχονται ουδεμία καθυστέρηση στις δικές τους πληρωμές. Ο διευθύνοντας της Ήρων θεωρεί ότι η λύση που πάει να δώσει η κυβέρνηση με πόρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι παρά ένα προσωρινό μέτρο που αναβάλει το πρόβλημα.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντώνης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, σχολιάζοντας ότι «όλοι τάσσονται υπέρ τους, αλλά θα ήταν το ίδιο θετικοί αν η τιμή της μεγαβατώρας έφτανε τα 400 ευρώ;». Ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της ενέργειας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια και χρειάζεται πολιτικό θάρρος προκειμένου να βελτιωθούν τα πράγματα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57187

No comments: