Wednesday 25 April 2012

Ισορροπία τρόμου στην αγορά ηλεκτρισμού με το ΥΠΕΚΑ θεατή

Η μελέτη της PWC που ανακοινώθηκε, παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε χθες από τη ΡΑΕ δε θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής ως προς το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας και ελλειμμάτων που υπάρχει σήμερα στην αγορά: απαιτείται άμεσα η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι το φθινόπωρο ή το τέλος του έτους οι τρέχουσες ανάγκες της αγοράς και να ληφθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας της.

Το πρόβλημα με το ντόμινο χρεών και ελλειμμάτων ωστόσο φαίνεται ότι γίνεται εξαιρετικά επείγον και ακουμπά το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού: πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 15 εταιρείες προμήθειας μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ να έχουν ανοιχτές οφειλές προς το λειτουργό ΛΑΓΗΕ και το διαχειριστή ΑΔΜΗΕ (οι δύο εταιρείες που διαδέχθηκαν το ΔΕΣΜΗΕ) και να μην έχουν καταβάλει ακόμη και τις εγγυήσεις που απαιτούνται με βάση τον κανονισμό.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και ο εκτοπισμός από την αγορά της Vivid Power, στην περίπτωση της οποίας ωστόσο εντοπίστηκαν και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Έτσι καθώς τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκαν από τη ΡΑΕ στοιχεία για τα χρέη όλων των εταιρειών προμήθειας διαπιστώθηκε ότι μόλις δύο εταιρείες έχουν καταβάλει εγγυήσεις, ενώ μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ.

Μάλιστα η ΔΕΗ, εντός της εβδομάδας καλείται να καταβάλει ποσό της τάξης των 70 έως 80 εκατ. ευρώ για αγορές ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν από το διεύθυνση προμήθειας, ενώ σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια μετράται και το ποσό που αντιστοιχεί για την εγγύηση που πρέπει να καταβληθεί.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί η δανειδότηση από το Παρακαταθηκών, τόσο για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, όσο και της ΔΕΗ (με μικρότερο ποσό), με το δάνειο να βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την Τρόικα. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα το θέμα να εξετάζεται θετικά ως προς το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όχι όμως και για τη ΔΕΗ, όπου εγείρεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους διαχειριστές και τη ΔΕΗ: τα ελλείμματα και η έλλειψη ρευστότητας καθιστά αδύνατη από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ την εξόφληση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τόσο οι θερμικές μονάδες όσο και τα ΑΠΕ να έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές τους.

Με τη σειρά τους οι παραγωγοί αδυνατούν ή καθυστερούν να πληρώσουν προμηθευτές καυσίμου (ΔΕΠΑ) και να εξυπηρετήσουν τη χρηματοδότησή τους (ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκοί).

Η ΔΕΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφέρει προσώρας να πληρώνει στο ακέραιο και απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος το βασικό προμηθευτή της χώρας σε αέριο τη ρωσική Gazprom, ωστόσο είναι σαφές και από την πλευρά της εταιρείας αερίου ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Και ενώ η κατάσταση στην αγορά μυρίζει μπαρούτι, εντύπωση προκαλεί η απουσία του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θεωρητικά εποπτεύει την αγορά.

Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε πριν το Πάσχα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας ότι το πρόβλημα παρακολουθείται και εξετάζονται λύσεις ώστε να παραμείνει «διαχειρίσιμο».

Οι πληροφορίες από την αγορά συντείνουν στο ότι , εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο στόχος που έθεσε ο υπουργός απέχει πολύ από το να είναι … ρεαλιστικός.

Πηγή: "capital.gr", 25.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Isorropia-tromoy-sthn-agora-hlektrismoy-me-to-YPEKA-theath

No comments: