Friday 20 April 2012

Τα ηφαίστεια της Ισλανδίας ηλεκτροδοτούν τη Μεγάλη Βρετανία

Τα ηφαίστεια της Ισλανδίας θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Μεγάλη Βρετανία όπως προβλέπουν τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης που θα συνδέουν τις δύο χώρες.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει το σχέδιο και ο υπουργός Ενέργειας, Τσαρλς Χέντρυ θα μεταβεί στην Ισλανδία το Μάιο για συζητήσεις.

Για τη σύνδεση των δύο χωρών απαιτείται καλώδιο μήκους 1000 έως 1500 χιλιομέτρων, ενώ η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από υποθαλάσσιο ρήγμα στο βόρειο Ατλαντικό.

Για την ολοκλήρωση του σχεδίου απαιτείται αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή ενός διεθνούς “υπερδικτύου” στην Ευρώπη το οποίο θα μεταφέρει τη γεωθερμική ενέργεια από την Ισλανδία στη Βρετανία και από εκεί στην Ηπειρωτική Ευρώπη και θα συνδέεται με τα δίκτυα μεταφοράς αιολικής και κυματικής ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης, καθώς και με τα σχεδιαζόμενα ηλιακά έργα-μαμούθ όπως το Desertec στη Σαχάρα και το Πρόγραμμα “Ήλιος” στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διεθνείς διακομιστές ηλεκτρικής ενέργειας, στη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ εννέα ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Το φθινόπωρο του 2012 θα διασυνδεθεί η Ιρλανδία με την Ουαλία, ώστε καθαρή αιολική ενέργεια από τις ακτές του Ατλαντικού να ηλεκτροδοτεί νοικοκυριά στη Βρετανία.

Η Βρετανία προωθεί το σχέδιο εισαγωγής γεωθερμικής ενέργειας από την Ισλανδία και στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

http://www.econews.gr/2012/04/20/ifaisteia-islandia-megali-bretania/

No comments: