Thursday 26 April 2012

Οι ΑΠΕ «χρεοκοπούν» τον άνθρακα στη Γερμανία

Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών προκαλεί μείωση της ανταγωνιστικότητας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα, ενώ οι προοπτικές για τον ρυπογόνο άνθρακα θα γίνουν ακόμα πιο αρνητικές με την ανάπτυξη του συστήματος εμπορίας ρύπων.

Στη Γερμανία, τέσσερις μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας από άνθρακα «κατηγορούν» τα φωτοβολταϊκά για την εξάλειψη της κερδοφορίας των μονάδων τους.

Εντωμεταξύ, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Manager Magazin υποστηρίζει πως τα φωτοβολταϊκά παρέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Εκείνες τις ώρες η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβότερη λόγω υψηλής ζήτησης και χάρη σε αυτό, μέχρι τώρα, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα απέφερε σημαντικά κέρδη.

Τα φωτοβολταϊκά «χαλάνε» τα οικονομικά σχέδια των μονάδων άνθρακα λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Εισαγωγέων ''Ανθρακα, Έρικ Σμιτς με τις νέες επενδύσεις στον άνθρακα να φαντάζουν ως ασύμφορες.

Οι λιγνιτικές μονάδες -που μας αφορούν στην Ελλάδα- βρίσκονται σε μάλλον καλύτερη μοίρα καθώς το κόστος παραγωγής μιας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό του άνθρακα.

Παράγοντες της αγοράς του άνθρακα εκφράζουν ανησυχίες ότι οι μονάδες τους θα κληθούν να διαδραματίσουν παραπληρωματικό ρόλο στο μέλλον, καλύπτοντας τις διακυμάνσεις και τα κενά που θα προκύπτουν στην τροφοδοσία του δικτύου από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Οι_ΑΠΕ_«χρεοκοπούν»_τον_άνθρακα_στη_Γερμανία

No comments: