Wednesday 4 April 2012

Διώξεις για κακουργήματα στις διοικήσεις ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη διασπάθιση των κονδυλίων

Διώξεις για κακουργήματα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999- 2010, αλλά και της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των παροχών, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για δραστηριότητες της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.

Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς, βάσει των στοιχείων του πορίσματος, προϊόν ενδελεχούς μελέτης συμβάσεων αλλά και εξέτασης μαρτύρων εκ των οποίων κάποιοι με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο από την ΔΕΗ όσο και από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αφορά τα εξής αδικήματα:

- Απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ΄εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου.

Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999- 2010).

- 'Αμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.

- Απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008- 2010. Στρέφεται επίσης και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.

Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Με χορηγό την ΔΕΗ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιούσε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και επεφύλασσε πολυτελή φιλοξενία σε ξένες αντιπροσωπείες όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος".

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που βρίσκεται στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, γίνεται λόγος για 16 επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ανάλογο κόστος είχε και η εδώ παραμονή συνδικαλιστικών παραγόντων από άλλα κράτη.

Το συνολικό κονδύλι ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ

Η εφημερίδα "Έθνος" δίνει συνέχεια σε χθεσινή αποκάλυψη για "χορηγίες" της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όπως σημειώνεται, για ταξίδια στο εξωτερικό και την φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους στην Ελλάδα.

Από τα ευρήματα του ΣΔΟΕ που αποκάλυψε η εφημερίδα προκύπτει μεταξύ άλλων ότι για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.


Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, είναι εκείνη της διοργάνωσης ημερίδας στις 15 και 16 Ιουλίου 2010 με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το κόστος της οποίας υπήρξε 94.800 ευρώ. Μέρος των δαπανών αποτέλεσε και η παρουσίαση νομοτεχνικής μελέτης.

Έγιναν τρεις αναθέσεις για την εκπόνησή της. Οι δύο δόθηκαν στις κόρες του πρώην συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Στην εταιρεία ενέργειας και επικοινωνιών ENCOM που ανήκει στην Χριστιάνα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 31.400 ευρώ, χωρίς να παραδοθεί μελέτη. Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε στη δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 8.000 ευρώ. Βρέθηκε να έχει παραδώσει το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Και η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρεία δικηγόρων, η οποία παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων, ενώ και οι υπερτιμολογήσεις ήταν στο "παιχνίδι".

Επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων τον Αύγουστο του 2009 στην Ιταλία κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ. Εκδόθηκαν από άλλη τουριστική επιχείρηση δύο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει στους συνδικαλιστές 109.000 ευρώ. Όμως αρνήθηκε γιατί στη σύμβαση αναφερόταν "εκδρομή". Οι συνδικαλιστές άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι για το ταξίδι "εκπαιδευτικούς λόγους". Έτσι, το τιμολόγιο των 109.000 ευρώ πληρώθηκε.

Η απάντηση της ΔΕΗ


Η ΔΕΗ ΑΕ θα μελετήσει άμεσα και με την δέουσα προσοχή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και – πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας – της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις ζημιώνοντας έτσι την Επιχείρηση.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ μετά το πόρισμα-βόμβα του ΣΔΟΕ κατά της ΓΕΝΟΠ.

Η Επιχείρηση σημειώνει επίσης ότι η σχετική έρευνα ανατέθηκε ήδη στην αρμόδια Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Επιχείρησης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προβαίνει στην άμεση υλοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης για σύσταση Γραφείου Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας (COMPLIANCE & ETHICS), που θα επιφορτισθεί (και) για την αποτροπή παρομοίων φαινομένων.

Επίσης, η ΔΕΗ θα ήθελε να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Μοναδικοί υπόλογοι για τη διαχείριση των ως άνω κονδυλίων είναι τα πρόσωπα που άσκησαν τη διαχείριση των κονδυλίων που αναφέρονται στο πόρισμα.

2. Η κάλυψη δαπανών των ως άνω δραστηριοτήτων έγινε σε εφαρμογή και υλοποίηση σχετικών όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

3. Η ΔΕΗ έχει από έτους αναστείλει οποιαδήποτε κάλυψη δαπανών τέτοιων δραστηριοτήτων.

ΓΕΝΟΠ: "Άνθρακες ο θησαυρός"

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει «άνθρακες» τον «θησαυρό» του πορίσματος ελέγχου του ΣΔΟΕ στην Ομοσπονδία.

Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης» την οποία αποδίδει στις θέσεις της κατά του μνημονίου και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.

Για το πόρισμα του ΣΔΟΕ η Ομοσπονδία αναφέρει ότι βρέθηκε ένα εικονικό τιμολόγιο, στο οποίο δεν έχει ανάμειξη η ΓΕΝΟΠ γιατί είχε ακυρώσει την εντολή προς την εταιρία που το εξέδωσε.

Βρέθηκαν επίσης δώδεκα τιμολόγια με υπερτιμολογήσεις οι οποίες κατά τη ΓΕΝΟΠ είναι αυθαίρετες γιατί βασίζονται στις αποδείξεις που είχε το ταξιδιωτικό γραφείο.

Με βάση τις αποδείξεις το κόστος της φιλοξενίας κυμαίνεται στα 50 ευρώ την ημέρα, ποσό που κατά τη ΓΕΝΟΠ δεν καλύπτει τα έξοδα.

Για παράδειγμα, η φιλοξενία 36 συνδικαλιστών από την Τυνησία για δέκα ημέρες με τα επίσημα παραστατικά κόστισε 19.206 ευρώ (53 ευρώ ημερησίως ανά άτομο) αλλά το τιμολόγιο που πλήρωσε η ΔΕΗ ήταν 85.370 ευρώ.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει, τέλος, ότι πριν από κάθε ταξίδι γίνεται έρευνα αγοράς και οι πληρωμές γίνονται με δίγραμμες επιταγές.

http://www.energypress.gr/news/GENOP-TOURS:-Ekanan-ton-gyro-toy-kosmoy-me-horhgo-thn-DEH

No comments: