Friday 20 April 2012

Αργεντινή: μετά το πετρέλαιο κρατικοποιεί και το φυσικό αέριο

Μετά την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, η Αργεντινή προτίθεται να κρατικοποιήσει και εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, θυγατρική της YPF (διαβάστε σχετικά στο econews).

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Αργεντίνος γερουσιαστής Ανιμπάλ Φερνάντεζ δήλωσε πως το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει την κρατικοποίηση εταιρείας φυσικού αερίου.

H εταιρεία δεν κατονομάστηκε. H Repsol συμμετέχει στην παροχή φυσικού αερίου στην Αργεντινή μέσω δύο εταιρειών, της Gas Natural Ban και της θυγατρικής της YPF, Metrogas.

Η Metrogas παρέχει φυσικό αέριο σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες, μέσω ενός συμβολαίου 35ετούς διάρκειας.

Τη διοίκηση της Metrogas έχει αναλάβει η κυβέρνηση Κίρσνερ από το 2010 όταν η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η κρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας που ήλεγχε μέχρι πρότινος η Ισπανία, σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα επενδυτής στην Αργεντινή ελέγχοντας το 26,3% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ποσοστό που μεταφραζόταν σε 23 δισ. δολάρια το 2010.

Αντίθετα, η επενδυτική παρουσία της Αργεντινής στην Ισπανία ανέρχεται σε 60 εκατ. δολάρια μόνο.

http://www.econews.gr/2012/04/20/argentini-ypf-fysiko-aerio/

No comments: