Friday 20 April 2012

Φωτοβολταϊκά: νανοσωλήνες και νέα υλικά στην τεχνολογία DSSC

Νέα έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες του αμερικανικού Rice University και του κινεζικού Tsinghua University έδειξε πως οι νανοσωλήνες από άνθρακα αποτελούν μια φθηνότερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική των ηλεκτροδίων πλατίνας στα φωτοευαισθητοποιημένα ηλιακά κύτταρα με χρωστική ουσία (Dye-sensitized Solar Cells, DSSC).

Νανοσωλήνες μονής όψης που ανέπτυξε το Rice αποδείχτηκαν πολύ πιο ηλεκτροενεργοί και φθηνοί από την πλατίνα, η οποία χρησιμοποιείται στα συμβατικά DSC. Συνδυαστικά με τον αγωγό ηλεκτρισμού που ανέπτυξε το Tsinghua, δίνουν ένα πολύ αποδοτικό και στιβαρό φωτοβολταϊκό, χαμηλότερου κόστους από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά σιλικόνης.

Η απόδοση που επιτεύχθηκε ανέρχεται σε 5,25%, με το ρεκόρ για φωτοβολταϊκά κύτταρα DSC να ανέρχεται σε 11% (με χρήση ηλεκτρολυτών ιωδίου και ηλεκτροδίων πλατίνας).

Οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικά υλικά διότι αφενός η πλατίνα είναι ακριβή και αφετέρου το ιώδιο απορροφά το φως στο ορατό φάσμα του και με το χρόνο διαβρώνει τα μεταλλικά στοιχεία του κυττάρου.

Στα DSC, οργανικές βαφές απορροφούν φωτόνια ηλιακού φωτός και δημιουργούν ηλεκτρική τάση όταν ημιαγώγιμο οξείδιο του τιτανίου συνδέεται με έναν ηλεκτρολύτη και τα ηλεκτρόδια του κυτταρου.

http://www.econews.gr/2012/04/20/fotovoltaika-dssc-organika/

No comments: