Monday 30 April 2012

Energean Oil & Gas: Αναμένει την κρίσιμη παράταση της σύμβασης

Στον προεκλογικό «κυκεώνα» κόλλησε το θέμα της μεταβολής της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της «Kavala Oil», θυγατρικής της «Energean Oil & Gas», η οποία εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του κόλπου της Καβάλας με ημερήσια παραγωγή περίπου 2.000 βαρελιών.

Λίγο πριν από τις εκλογές το ΥΠΕΚΑ απέστειλε στα πολιτικά κόμματα την πρώτη τροποποιητική πράξη της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Kavala Oil, η οποία παλαιότερα είχε επικυρωθεί στη Βουλή με το νόμο 2779/1999.

Η τροποποίηση αφορά στην εναρμόνιση της σύμβασης με την εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων, δηλαδή με τον Ν. 4001/2011, όπως αυτός ψηφίστηκε, εμπλουτίζοντας το παλαιότερο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Λήγει το 2013

Επί της ουσίας θα καταστεί εφικτή η χρονική διεύρυνση της εκμετάλλευσης στα πετρέλαια της Καβάλας, καθώς η ισχύουσα άδεια λήγει το 2013.

Μέχρι πρόσφατα οι άδειες δίνονταν για πέντε χρόνια, αλλά πλέον με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο 4001/2011 το χρονικό αυτό διάστημα δύναται να επεκταθεί στα 25 έτη.

Η «Energean Oil & Gas» έχει εξαρτήσει από την χρονική επέκταση της άδειας την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, 100 εκατ. δολαρίων για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Πηγή: "Ημερησία", 27.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Energean-Oil-Gas:-Anamenei-thn-krisimh-paratash-ths-symbashs

No comments: