Wednesday 18 April 2012

Eurasia Interconnector: Τα μυστικά της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου και το «Κυπριακό Helios»

Τις πρώτες ενεργειακές εξαγωγές, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μέσω του φιλόδοξου project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Το έργο που έχει προταθεί από την εταιρεία Quantum Energy, του επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται με χαμηλό κόστος από το φυσικό αέριο της περιοχής, από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά το πρότυπο του project Helios. Αν και το project “Euroasia Interconnector” βρίσκεται στο στάδιο των αρχικών μελετών, υπάρχει για αυτό ήδη καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ, της ισραηλινής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού IEC μαζί με την Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την οριστικοποίηση των μελετών οικονομικής και τεχνικής σκοπιμότητας, οι οποίες και θα καταδείξουν εάν το έργο είναι βιώσιμο ή όχι.

Το κυπριακό “Helios” σε αντίθεση με το ελληνικό που θα στηρίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, θα εξάγει ηλεκτρισμό από μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, οι οποίες θα έχουν άφθονο χαμηλού κόστους καύσιμο από τα κοιτάσματα της περιοχής. Οι μονάδες αυτές καταρχήν θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, καθιστώντας την αυτόνομη και στη συνέχεια το περίσσευμα θα εξάγεται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά

Το κόστος κατασκευής της υποθαλάσσιας διασύνδεσης “EuroAsia Interconnector” θα καθοριστεί επακριβώς στην τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται από την Quantum, ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για 1,5 έως 2 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι μονάδες φυσικού αερίου που θα πρέπει να κατασκευαστούν σε Ισραήλ και Κύπρο. Η διασύνδεση θα έχει μήκος 1000 χιλιόμετρα ή 540 ναυτικά μίλια και θα αποτελείται από τρεις επιμέρους διασυνδέσεις: Ισραήλ Κύπρος 155 ναυτικών μιλίων, Κύπρος Κρήτη 320 ναυτικών μιλίων και Κρήτη Πελοπόννησος 65 ναυτικών μιλίων. Η χωρητικότητα του καλωδίου ,που θα φτάνει σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων, θα είναι 2GW.

Από τεχνικής άποψης το έργο εμφανίζει μεγάλες προκλήσεις, που όμως δεν θεωρούνται ανυπέρβλητες, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον δύο υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που λειτουργούν σήμερα, εμφανίζουν ανάλογα χαρακτηριστικά. Ως προς το μήκος αντίστοιχο έργο με τον Euroasia Interconnector η σύνδεση Νορβηγίας Ολλανδίας, ενώ σε παρόμοια βάθη φτάνει η διασύνδεση Ιταλίας Σαρδηνίας.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Ισραηλινή Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (IEC) η οποία συμμετέχει ενεργά στην κοινοπραξία και έχει χαρακτηρίσει τη διασύνδεση εθνικής προτεραιότητας. Άλλωστε οι μονάδες παραγωγής αναμένεται να εγκατασταθούν και στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ.

Η ελληνοκυπριακή κοινοπραξία ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης, του έργου, που μπορεί να αποπερατωθεί το 2016 σε 36 μήνες από την έγκριση των μελετών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Quantum η φιλοσοφία του Eurasia Interconnector είναι συμπληρωματική προς τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Όπως λένε χαρακτηριστικά το αέριο που θα απορροφηθεί για την παραγωγή εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για εξαγωγές, πρώτης ύλης.

http://www.energypress.gr/news/Eurasia-Interconnector:-Ta-mystika-ths-hlektrikhs-diasyndeshs-Elladas-Kyproy-kai-to-Kypriako-Helios

No comments: