Wednesday 18 April 2012

EWEA: Μεγάλη η συνεισφορά των αιολικών στην ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (EWEA) παρουσίασε τα νεότερα στοιχεία του σχετικά με την εξέλιξη του κλάδου των αιολικών, σημειώνοντας ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει. Η παρουσίαση έγινε στη Δανία και ο σύνδεσμος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα αιολικά βοηθούν στη δύσκολη περίοδο που περνά η Ευρώπη, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 2010 συνεισέφεραν 32 δις. ευρώ σαν αγορά.

Από εκεί και πέρα, οι προβλέψεις του συνδέσμου κάνουν λόγο για 520.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο ως το 2020, έναντι 240.000 το 2010. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικών εξήγαγε το 2010 5,7 δις. ευρώ προϊόντων και υπηρεσιών και επένδυσε το 5% των δαπανών της στην έρευνα, δηλαδή το τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Επίσης, τονίζεται ότι αν η αιολική ενέργεια ήταν κράτος-μέλος της Ευρώπης, τότε θα ήταν 19η όσον αφορά το ΑΕΠ της, θα ξεπερνούσε δηλαδή την Σλοβακία.

Τέλος, ο EWEA ζήτησε από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει ένα σταθερό σύστημα στήριξης για τις ΑΠΕ, καθώς και ένας νέος στόχος για το 2030. Αντίστοιχα, σημασία έχει για τον σύνδεσμο το ενιαίο δίκτυο ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, αλλά και οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/EWEA-megali-i-sineisfora-ton-aiolikon-stin-eiropaiki-oikonomia.html

No comments: