Friday 13 April 2012

Η ExxonMobil αναβαθμίζει πολιτικά το Κουρδιστάν

Τα αποθέματα πετρελαίου του Κουρδιστάν φαίνεται πως ενισχύουν σημαντικά τις προοπτικές ανεξαρτητοποίησής του, αν κρίνουμε από την υπόθεση της ExxonMobil και της διένεξης με την ιρακινή κυβέρνηση.

Η ExxonMobil λοιπόν, διαθέτει συμβόλαιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο Ιράκ, αλλά παράλληλα παράγει πετρέλαιο και εντός του Κουρδιστάν. Πρόσφατα η Βαγδάτη έδωσε τελεσίγραφο στην αμερικανική εταιρεία να επιλέξει μόνο μια από τις δύο επιλογές, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύσει με ακύρωση του συμβολαίου της.

Παρόλα αυτά, η Exxon ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει το συμβόλαιο με τους Κούρδους, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Ρεξ Τάιλερσον, ο οποίος του ανακοίνωσε πως η εταιρία του θα συνεχίσει τις εργασίες της στο Κουρδιστάν.
Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει υπογράψει με το Ερμπίλ συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2011 με σκοπό να εκμεταλλευτεί έξι «οικόπεδα» στο Κουρδιστάν. Η Βαγδάτη πάντως θεωρεί πως κάθε συμφωνία μεταξύ εταιριών και οργανισμών «τοπικής αυτοδιοίκησης» η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσή της είναι «άκυρη».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56927

No comments: