Wednesday 18 April 2012

Έτινγκερ: "Όχι" στις μειώσεις ταρίφας, "ναι" στο feed-in-premium

Κατά των δραστικών μειώσεων των επιδοτούμενων τιμών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τάχθηκε ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε, Günther Oettinger, ο οποίος σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι τα οικονομικά κίνητρα για τις ΑΠΕ χρησιμοποιούνται πλέον από τις κυβερνήσεις ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τάχθηκε υπέρ του συστήματος feed-in-premium, συστήνοντας στις χώρες της ΕΕ να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως εξήγησε ο κ. Oettinger, με αυτό τον τρόπο ο κλάδος θα γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξασφαλίζοντας, παράλληλα ότι τα έργα θα παραμείνουν βιώσιμα.

«Υπάρχουν θετικά παραδείγματα, όπως η Δανία, αλλά άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την κατεύθυνση των απότομων αλλαγών, και μερικές φορές αναδρομικών, οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες και μπορούν να καταστρέψουν εμπιστοσύνη στον τομέα», λέει ο κ. Oettinger.

Και προσθέτει: «Σε κάποιες περιπτώσεις η οικονομική υποστήριξη των ΑΠΕ χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά τα δημόσια ελλείμματα δεν οφείλονται σουςμηχανισμούς στήριξης.»

Τέλος, ο Oettinger διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις χώρες για να βεβαιωθεί ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τις δεσμεύσεις για τη συμμετοχή των ΑΠΕ το 2020.

http://www.energypress.gr/news/Etingker:-Ohi-stis-meiwseis-tarifas-nai-sto-feed-in-premium

No comments: