Wednesday 4 April 2012

Με "βοηθούς" η Gazprom στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ;

Εάν η Gazprom δεν καταφέρει να αγοράσει τη ΔΕΠΑ, δύο άλλες ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν επίσης στο διαγωνισμό προκειμένου να την βοηθήσουν να πάρει τη συμφωνία.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Euractiv.com

Σύμφωνα με το Euractiv, οι «βοηθοί» της Gazprom, όπως τις αποκαλεί η ρωσική εφημερίδα, είναι η Sintez, μια μικρή εταιρεία αξίας 112εκ € που ανήκει στον Leonid Lebedev, και το επενδυτικό ταμείο Energiya, επικεφαλής του οποίου είναι ο Igor Yusufov, πρώην υπουργός ενέργειας και μέλος του ΔΣ της Gazprom.

Άλλοι υποψήφιοι επενδυτές είναι η κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR, η κρατική τσεχική CEZ, οι Edison και Eni από την Ιταλία, οι ισπανικές Enagas και Gas Natural, η κινεζική ENN, η ισραηλινή Israel Corp., η ιαπωνική Mitsui, η Sonatrach από την Αλγερία, η Vopak από την Ολλανδία, και από την Ελλάδα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος και Μοτορ Οιλ (M2M).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, η εταιρεία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό κυρίως με δανεικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι η προσφορά της εταιρείας του έχει καλύτερες ευκαιρίες από ό, τι η Gazprom και η Socar, σύμφωνα με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, που απαιτεί διαχωρισμό της ιδιοκτησίας της παροχής και του δικτύου αγωγών.

Ωστόσο ο Korolev δεν κράτησε κρυφό ότι εάν τα καταφέρει, η εταιρεία του θα «πάρει ως εταίρο την Gazprom».

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

http://www.energypress.gr/news/Me-bohthoys-h-Gazprom-sth-diekdikhsh-ths-DEPA

No comments: