Monday 9 April 2012

Gazprom: "Θα διπλασιαστεί η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα"

Δεν προτίθεται να πληρώσει παραπάνω για την ΔΕΠΑ η Gazprom και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να προτείνει μία ρεαλιστική τιμή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει προοπτικές.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου Αλεξάντρ Μεντβιέντεφ, επισημαίνοντας ότι "καταθέσαμε προκαταρκτική αίτηση και ελπίζουμε ότι θα περάσουμε την πιστοποίηση. Η τιμή, που θα προτείνουμε θα είναι απολύτως ρεαλιστική, δεν πρόκειται να πλειοδοτήσουμε".

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η ελληνική εταιρεία διαθέτει προοπτικές "ειδικά στην περίπτωση που θα ληφθεί υπόψη ότι σε συνθήκες αύξησης της ζήτησης συνολικά στην Ευρώπη είναι δυνατός ο διπλασιασμός της ζήτησης και στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα".

Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, "η ΔΕΠΑ συμμετέχει από ελληνικής πλευράς σε σχέδια όπως ο ρωσο-ιταλικός αγωγός South Stream και οι αγωγοί Ελλάδα- Βουλγαρία (IGB) και Ελλάδα- Ιταλία (IGI)", ενώ επισημαίνεται ότι την διεκδικούν 17 εταιρείες από δώδεκα χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις ρωσικές.

Πρόκειται για την Gazprom, τον όμιλο Sintez και η συμμετέχουσα σε αυτόν εταιρεία Negusneft, καθώς και το επενδυτικό ταμείο Energia.

Σε σχόλιο της η κρατική "Φωνή της Ρωσίας" σημειώνει ότι ο ελληνικός Τύπος έχει αποτιμήσει την ΔΕΠΑ στο 1 δισ. ευρώ, αλλά πως "η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΔΕΠΑ κοστίζει δύο φορές ακριβότερα".

http://www.energypress.gr/news/Mosha:-H-DEPA-ehei-prooptikh-alla-h-agora-se-realistikh-timh

No comments: