Tuesday 24 April 2012

Φωτοβολταϊκά: grid parity σε 5 χρόνια στις ΗΠΑ βλέπουν παράγοντες της αγοράς

Την επόμενη πενταετία η ηλιακή ενέργεια θα έχει επιτύχει ισοτιμία δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών χάρη στη μείωση των τιμών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και του κόστους εγκατάστασης, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Όπως δήλωσε ο Eric Graber-Lopez σύμβουλος ανανεώσιμης ενέργειας στην BlueWave Capital, μιλώντας στο συνέδριο “The Solar Future Eastern USA ’12” δήλωσε πως “η ανάταση της ηλιακής αγοράς των ΗΠΑ θα στηριχθεί στην ισοτιμία δικτύου σε κάθε περιοχή. Οι επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρέχουν ένα σημαντικό θεμέλιο για την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες σε επίπεδο Πολιτείας ώστε τα φωτοβολταϊκά να καταστούν ανταγωνιστικά στις τοπικές αγορές”.

Ο Jigar Shah πρώην διευθυντής του Carbon War Room του Ρίτσαρντ Μπράνσον, θεωρεί την επίτευξη ισοτιμίας δικτύου ως φυσική εξέλιξη.

“Οι Αμερικάνοι αρνούνται να πληρώσουν ακριβότερα για την ηλιακή ενέργεια”, είπε και πρόσθεσε πως “όταν τα φωτοβολταϊκά θα δίνουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις τιμές λιανικής -όπως συμβαίνει για το 20% των Αμερικανών- οι τοπικές εταιρείες θα βγουν δυναμικά στην αγορά”.

Σύμφωνα με τον Joseph Berwind. ιδρυτή της εταιρείας Alternative Energy Investing Research & Consulting, οι τιμές δικτύου στις ΗΠΑ είναι τόσο φθηνές λόγω των τεραστίων προμηθειών φυσικού αερίου από τις βορειοανατολικές πολιτείες της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη των τεχνικών υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

http://www.econews.gr/2012/04/24/fotovoltaika-grid-parity-usa/

No comments: