Tuesday 17 April 2012

H κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας κοστίζει

Το 2022 θα κλείσει και ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός στη Γερμανία. Το κόστος από τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αναμένεται τεράστιο και οι επιλογές για το πως θα καλυφθεί το κενό προβληματίζουν.

Eίναι πλέον γνωστή η βούληση της Γερμανίας να θέσει τέλος στη λειτουργία των πυρηνικών της σταθμών μέχρι το 2022. Πως μεταφράζεται όμως σε όρους πραγματικής οικονομίας αυτή η μετάβαση προς την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές; Το λουκέτο σε 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες 12 σταθμών πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Greenpeace της Γερμανίας σε συνεργασία με το Οικολογικό και Κοινωνικό Φόρουμ (FÖS), οι απώλειες από το κλείσιμο αυτών των μονάδων και την καταστροφή των πυρηνικών αποβλήτων υπολογίζονται σε περίπου 34 δις €. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κενό αναμένεται να καλυφθεί σταδιακά από επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρεται να έχει στα σκαριά η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Oι εκτιμήσεις της Greenpeace

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας το 2010 έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του 2010 που ισχύει ακόμη, οι τέσσερις μεγάλες γερμανικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής από πυρηνική ενέργειας ΕΟΝ, RWE, EnBW και Vattenfall οφείλουν να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται για την προσαρμογή τους στα νέα «πράσινα» δεδομένα με τις δικές τους δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα κυβερνητικά σχέδια αποβλέπουν στην εξασφάλιση των αστρονομικών ποσών που απαιτούνται μέσω μιας συνολικής αλλαγής στη φορολογική πολιτική με πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ήδη βαριά φορολογούμενους Γερμανούς πολίτες.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια στον ενεργειακό τομέα στην ιστορία της γερμανικής ομοσπονδίας και ως γνωστόν η εμπειρία αντίστοιχων εγχειρημάτων δείχνει πως το τελικό κόστος ξεπερνά πάντα αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Για το λόγο αυτό η Greenpeace θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου ύψους 44 δις € προκειμένου να αποφευχθούν τόσο οι πτωχεύσεις των εταιριών αυτών όσο και μια συνολική οικονομική κατάρρευση στον τομέα της ενέργειας.

Οικονομική στήριξη με κρατικά κονδύλια

Για την Greenpeace φαίνεται επιτακτική αυτή η περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών φορέων από ισχυρά κρατικά κονδύλια με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στη νέα ενεργειακή φάση χωρίς καταστροφικές απώλειες. Μια σκληρή φορολογική πολιτική δεν είναι σίγουρο πως θα αποβεί από μόνη της επαρκής και αποτελεσματική.

Προς το παρόν, οι γερμανικές εταιρίες φαίνεται να ανταποκρίνονται σχετικά γρήγορα στα νέα δεδομένα. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ασφαλής εναπόθεση των πυρηνικών αποβλήτων. Για την καταστροφή κάθε πυρηνικού αντιδραστήρα απαιτείται μισό εκατομμύριο ατσαλιού και μπετόν. Η καταστροφή των αποβλήτων αποτελεί μια εξαιρετικά χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία, γι’αυτό και η Greenpeace προτείνει την σταδιακή, ασφαλή εναπόθεση των αποβλήτων από τώρα.

Το γερμανικό Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας, ένα ανεξάρτητο μη κυβερνητικό λόμπι για θέματα πυρηνικής ενέργειας όπου συμμετέχει και η Greenpeace εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, απαιτεί ανεξαρτησία στους ελέγχους και συνετές φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις αυτές ωστόσο θα εξεταστούν ενδελεχώς όπως επιβάλλει άλλωστε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

(Deutsche Welle, 13/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/H-katarghsh-ths-pyrhnikhs-energeias-kostizei

No comments: