Tuesday 3 April 2012

Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ - Τι είπε για Helios

Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, δεν θέλουμε μια Ελλάδα απομονωμένη.

Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα «Ήλιος», που συνίσταται στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με χαμηλότερη ηλιοφάνεια.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. «Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», είπε ο πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.

Νωρίτερα το energypress είχε μεταδώσει:

Στην ειδική ημερίδα για την ενέργεια "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ" που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα απευθύνει χαιρετισμό στις 9.30 ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σήμερα Τρίτη.

Στις 11:00, στο πλαίσιο της ημερίδας, θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Έτινγκερ.

Στις 12:30 ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), αποτελούμενη από τους κκ John Grossomanides, Jr (Ύπατος Πρόεδρος), Anthony Kouzounis (Ύπατος Αντιπρόεδρος), George Vassilas (Πρόεδρος AHEPA Καναδά), Philip T. Frangos (Ύπατος Γραμματέας), George E. Loucas, R.Ph. J.D. (Ύπατος Σύμβουλος) και Nicky Stamoulis (Ανώτατη Πρόεδρος - Θυγατέρες Πηνελόπης).

Η ημερίδα αποσκοπεί στη διερεύνηση της αποδοτικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και των δυνατοτήτων συμβολής έργων με αυτό το αντικείμενο στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη Νότιοανατολική Ευρώπη.

http://www.energypress.gr/news/Omilia-Loyka-Papadhmoy-thn-Trith-se-hmerida-gia-tis-APE-kai-to-Hlios

No comments: