Tuesday 3 April 2012

HELIOSRES: H μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός Φ/Β σταθμού είναι στο χέρι σας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Φωτοβολταϊκά πάρκα: Μεγιστοποιήστε την απόδοση της επένδυσής σας!» που διοργάνωσε η HELIOSRES στο πλαίσιο της έκθεσης Ecotec 2012. Το παρών έδωσε μεγάλος αριθμός επισκεπτών, τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι παράμετροι και οι απαραίτητες υπηρεσίες, οι οποίες θα επιτρέψουν την μεγιστοποίηση της απόδοσης και της "ζωής" ενός Φ/Β πάρκου.

Ο κ. Νεκτάριος Τζωρτζόγλου, Γενικός Διευθυντής της HELIOSRES, καλωσόρισε το κοινό και μίλησε για την σημερινή κατάσταση της αγοράς και για την ανάγκη διασφάλισης και μεγιστοποίησης της απόδοσης μιας επένδυσης σε Φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα βήματα είναι απλά, επεσήμανε ο κ. Τζωρτζόγλου: 1. Επιλογή έμπειρου και σοβαρού κατασκευαστή με ταυτόχρονη εγκατάσταση αξιόπιστου και επώνυμου εξοπλισμού, 2. Έλεγχος και Πιστοποίηση της εγκατάστασης από τρίτο, ανεξάρτητο, διαπιστευμένο φορέα, 3. Σωστή ασφαλιστική κάλυψη του ΦΒ Πάρκου και 4. Συντήρηση και συνεχής παρακολούθηση-τεχνική υποστήριξη του Φ/Β Πάρκου.

Ο κ. Οδυσσέας Διαμαντής, Τεχνικός Διευθυντής της HELIOSRES, αφού παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της συντήρησης ενός Φ/Β πάρκου, τόνισε ότι είναι σημαντικό, να δοθεί προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη που θα αναλάβει τη Συντήρηση και την Τεχνική Υποστήριξη διότι σε αντίθετη περίπτωση η μη επαρκής τεχνική υποστήριξη θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων. Η HELIOSRES, με αποδεδειγμένη εμπειρία μέσα από έργα που ξεπερνούν τα 16 MW σε Φ/Β πάρκα και βιομηχανικές στέγες, έχει σχεδιάσει ειδικά προγράμματα συντήρησης για το συγκεκριμένο είδος εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος. Παράλληλα μια έμπειρη τεχνική ομάδα ελέγχει, αξιολογεί και επεμβαίνει άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής Εταιρικών Ασφαλίσεων της GENERALLI HELLAS, αναφέρθηκε στους κινδύνους που μπορεί να εκτεθεί ένα Φ/Β σύστημα, τόσο κατά το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης, όσο και στο επόμενο που αφορά τη λειτουργία του. Η GENERALLI HELLAS έχει δημιουργήσει μετά από έρευνα και ενδελεχή μελέτη της συγκεκριμένης αγοράς, ειδικά διαμορφωμένα πακέτα τα οποία καλύπτουν τον επενδυτή από μελλοντικούς κινδύνους και προστατεύουν την επένδυσή του.

Ο κ. Γιώργος Κουταλάκης, Γενικός Διευθυντής της AVRV, παρουσίασε τις τάσεις της αγοράς των Φωτοβολταϊκών, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αθρόα είσοδος μη ειδικευμένων εταιρειών στο χώρο. Η στρατηγική λύση που πρότεινε για τη μείωση του κινδύνου που αναλαμβάνει ένας επενδυτής, ήταν η Διαπιστευμένη Πιστοποίηση Φ/Β Σταθμών. Η ΑVRV παρέχει υπηρεσίες ελέγχου και διαπιστευμένης πιστοποίησης Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις εθνικών και διεθνών προδιαγραφών, του προτύπου IEC 62446:2009 και σχετικού πρωτοκόλλου ελέγχου που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Η συμμόρφωση με το ειδικό πρωτόκολλο ελέγχου πολλαπλών φάσεων ελαχιστοποιεί τους κινδύνους σε όλη την διάρκεια υλοποίησης ενός Φ/Β σταθμού, και μεγιστοποιεί την αξία του Φ/Β σταθμού.

Ο κ. Αλέξιος Αδαμόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ADAMSNET, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι για την πιστοποίηση των Φ/Β πάρκων σύμφωνα με το πρότυπο πιστοποίησης IEC 62446:2009, έχοντας ήδη πολύ σημαντική εμπειρία σε ελέγχους και commissioning ΦΒ πάρκων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων στα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές μέσα από τις παρουσιάσεις τους.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/HELIOSRES-H-megistopoiisi-tis-apodosis-enos-f/b-stathmou-einai-sto-xeri-sas.html

No comments: