Friday 6 April 2012

IMS Research: Οι νέες αγορές θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά

Αύξηση από 3,5% έως 21% αναμένεται να καταγράψουν οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών τo 2012, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IMS Research. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά τις περικοπές στις επιδοτήσεις στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις, οι οποίες το 2011 έφτασαν τα 26,9 GW, το 2012 θα κινηθούν μεταξύ 27,8 GW και 32,6 GW.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται, επίσης. η πρόβλεψη ότι θα σημειωθεί - σε παγκόσμιο επίπεδο - αύξηση της ζήτησης, σε μια προσπάθεια οι επενδυτές να προλάβουν περαιτέρω μειώσεις στις ταρίφες, καθώς και η εκτίμηση ότι θα αναδειχθούν νέες αγορές, κατά κύριο λόγο εκτός της Ευρώπης.

Μάλιστα, οι αναλυτές της έκθεσης προβλέπουν μείωση του μεριδίου της Ευρώπης από 69% σε 50%.

«Είναι αυτή η γεωγραφική διαφοροποίηση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, καθώς η αγορά γίνεται λιγότερο εξαρτημένη από μόλις 1 ή 2 αγορές», αναφέρει ο Ash Sharma, ανώτερος διευθυντής του τομέα Έρευνας της IMS Research. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 23 χώρες θα εγκαταστήσουν 100 MW ή και περισσότερα, ενώ πέρυσι οι χώρες αυτές ήταν μόλις 17.

Όπως εξηγεί ο Sharma, το ζήτημα πλέον δεν έγκειται στο εάν θα αυξηθούν οι εγκαταστάσεις αλλά στο πόσο θα αυξηθούν, προσθέτοντας ότι:

«Αν αναλογιστούμε μια σειρά χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, είναι εύκολο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε μακρύτερα και μελετήσουμε τη ζήτηση σε 60 χώρες, η εικόνα γίνεται πολύ πιο θετική».

Τέλος, οι αναλυτές της IMS Research εκτιμούν ότι η Γερμανία θα παραμείνει η κορυφαία αγορά φωτοβολταϊκών και φέτος, παρά τη γενναία μείωση των επιδοτούμενων τιμών, ενώ η Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτος παράγοντας», αναμένεται να εδραιώσει σημαντικά τη θέση της στον παγκόσμιο φωτοβολταϊκό χάρτη.

http://www.energypress.gr/news/IMS-Research:-Oi-nees-agores-tha-odhghsoyn-tis-exelixeis-sta-fwtoboltaika

No comments: