Thursday 19 April 2012

Ετοιμάζεται πυρετωδώς το Information memorandum της ΔΕΠΑ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από την πλευρά της ΔΕΠΑ και των τραπεζών που έχουν το ρόλο συμβούλου, για την εκπόνηση του Information memorandum , που θα αποτελέσει τον «οδηγό» των ενδιαφερόμενων για την απόκτηση της ΔΕΠΑ εταιρειών.

Πρόκειται για ένα «πακέτο» με όλα τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία στρατηγικής και εν γένει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ. Για να πάρουν οι 14 εταιρείες που έχουν προκριθεί για το δεύτερο γύρο το «πακέτο» αυτό των πληροφοριών και να το αξιολογήσουν ώστε να προχωρήσουν ή όχι στην κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς, θα πρέπει να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ).

Πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι από κάποιες πλευρές ασκείται ήδη κριτική για τη διαδικασία, καθώς η απλή και μόνον συμμετοχή στον αρχικό γύρο, δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΠΑ και εν πολλοίς την αγορά αερίου της χώρας.

Τα ενημερωτικά στοιχεία θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους μέχρι το τέλος του μήνα. Θα έχουν στη συνέχεια στη διάθεσή τους τέσσερις εβδομάδες για να μελετήσουν το «πακέτο» και στη συνέχεια να καταθέσουν ή όχι μη δεσμευτική προσφορά. Συνεπώς, η επόμενη φάση κατά την οποία θα φανεί πόσοι είναι οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα εξελιχθεί κατά τα τέλη Μαϊου, αρχές Ιουνίου.

Οι μνηστήρες

Υπενθυμίζεται ότι δεκατέσσερις είναι οι επίδοξοι επενδυτές που προκρίθηκαν για την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μεταξύ των εταιριών που προκρίθηκαν περιλαμβάνονται και οι ελληνικές προτάσεις από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από το σχήμα Μυτιληναίου- Motor Oil, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι υποψηφιότητες της Ρωσικής Gazprom, της Ιταλικής ENI, της Αλγερινής SONATRACH και της Αζέρικης SOCAR.

Απούσες από τη β΄ φάση του διαγωνισμού είναι τρεις εταιρίες, δύο ρωσικές και μία ολλανδική, οι οποίες, αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους και για ελλιπή στοιχεία φακέλου. Μία από αυτές το γερμανορωσικό fund energy υπέβαλλε ήδη ένσταση για την ακύρωσή του.

Αναλυτικά οι εταιρίες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση είναι:

1. State Oil Company of the Republic of Azerbaijan (SOCAR) - Αζερμπαϊτζάν

2. Mitsui and Co. - Ιαπωνία

3. Enagas S.A. - Ισπανία

4. ENI S.p.A - Ιταλία

5. Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures (SONATRACH) - Αλγερία

6. OJSC Negusneft - Ρωσία

7. Vopak LNG Holding B.V. - Ολλανδία

8. Israel Corporation Ltd. (Israel Corp.) - Ισραήλ

9. M&M GasCo SA ("M&M"), Mytilineos Holdings SA ("Mytilineos") και Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries SA ("MoH") - Ελλάδα

10. Gazprom Finance B.V. - Ρωσία

11. PPF Capital Partners Fund B.V. - Τσεχία

12. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ - Ελλάδα

http://www.energypress.gr/news/Etoimazetai-pyretwdws-to-Information-memorandum-ths-DEPA

No comments: