Thursday 5 April 2012

Φωτοβολταϊκά: πιλοτικό πρόγραμμα αγοράς ηλιακής ενέργειας στο LA

Γιατί οι “συννεφιασμένες” χώρες της Δυτικής Ευρώπης παράγουν περισσότερη ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Αναλυτές εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στα προγράμματα επιδότησης των φωτοβολταϊκών, τα οποία προβλέπουν την αγορά της παραγόμενης “καθαρής” ενέργειας από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (λχ ΔΕΗ).

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα αποφάσισε να μιμηθεί ο δήμος του Λος Άντζελες δίνοντας το πράσινο φως στο πρόγραμμα Clean LA, ένα πρόγραμμα εγγυημένων τιμών που υποχρεώνει την υπηρεσία Ηλεκτρικού ρεύματος της Πολιτείας να αγοράζει ηλιακή ενέργεια από μικροεπενδυτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις εκτάσεις τους.

Το Λος Άντζελες είναι υποχρεωμένο να παράξει 20% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ως το 2013 και 30% ως το 2020. Θεωρείται πως το πρόγραμμα εγγυημένων τιμών θα συμβάλλει στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων ενισχύοντας παράλληλα τους μικρούς και ευέλικτους παραγωγούς ΑΠΕ.

Στην πιλοτική φάση του προγράμματος θα συμμετάσχουν 60 ιδιοκτήτες γης οι οποίοι θα πωλούν στο δήμο του Λος ΄Άντζελες το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν από τον ήλιο.

Στόχος είναι η παραγωγή 150 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν 34000 νοικοκυριά.

Αναμένεται το πρόγραμμα του δήμου του Λος Άντζελες να ενθαρρύνει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών και να ενισχύσει το οικονομικό κύκλωμα που συνδέεται με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

http://www.econews.gr/2012/04/05/fotovoltaika-la/

No comments: