Wednesday 18 April 2012

Αργεντινή-Πετρέλαιο: η Ισπανία απειλεί, η Moody’s υποβαθμίζει και οι Κινέζοι επί θύραις

Με αντίποινα απειλεί την Αργεντινή η Ισπανία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της νοτιοαμερικανικής χώρας να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή εταιρεία YPF που ελέγχεται σε ποσοστό 57,4% από την ισπανική Repsol.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Σορία δήλωσε πως η χώρα του θα λάβει μέτρα εναντίον της Αργεντινής σε διπλωματικό, βιομηχανικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφράου δήλωσε πως η Αργεντινή δεν θα μείνει ατιμώρητη καθώς η εταιρεία του θα διεκδικήσει αποζημίωση της τάξης των 10,5 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ προέβαλε τη δικαιολογία ότι η YPF δεν επένδυσε στην αύξηση της παραγωγής από τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας με αποτέλεσμα να διατηρείται η ανάγκη για εισαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος Moody’s έσπευσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της YPF μετά την ανακοίνωση της κρατικοποίησής της, μέσω “κατάσχεσης” του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατείχε η Repsol.

—Ο κινεζικός δάκτυλος

Την ίδια στιγμή φήμες δίνουν και παίρνουν ότι ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Κίνας Sinopec ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την YPF.

Η ιστοσελίδα caixon.com επικαλείται δηλώσεις τραπεζίτη που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Sinopec, αλλά υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παρούσα φάση για να μην συνδεθεί με την έξωση της Repsol.

“Πιστεύω πως θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να επιτραπεί η εξαγορά της YPF από μια κινεζική εταιρεία μετά την ανακοίνωση της κρατικοποίησης” φέρεται να δηλώνει ο τραπεζίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα μες τον Απρίλιο ο ισπανικός Τύπος είχε δημοσιεύσει ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας για εξαγορά της ΥPF έναντι 9,16 δισ. Ευρώ.

http://www.econews.gr/2012/04/18/argentini-ypf-repsol-moodys/

No comments: