Thursday 12 April 2012

OPEC: Ανάμεικτες οι τάσεις στην αγορά πετρελαίου

Στη μηνιαία του έκθεση για τον Μάρτιο, ο OPEC αναφέρει πως η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 136.000 βαρέλια ανά ημέρα το Μάρτιο, στα 31,1 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα, ο οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και διατυπώνει τις προβλέψεις του για το υπόλοιπο του έτους.

Η τιμή του καλαθιού του OPEC αυξήθηκε περαιτέρω κατά 4,7% τον Μάρτιο, στα 122,97 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω γεγονότων στη Βόρεια Θάλασσα και την Ανατολική Αφρική, καθώς και των γεωπολιτικών ανησυχιών και κερδοσκοπικών φαινομένων.

Ειδική μνεία κάνει το καρτέλ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί στο 3,3% για φέτος, από 3,4% στην προηγούμενη έκθεσή του. Στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 2,2%, στην Ιαπωνία στο 1,8%, ενώ στην ευρωζώνη αναμένεται ύφεση 0,3%.

Στο κομμάτι της ζήτησης πετρελαίου, ο OPEC αναμένει αύξηση 0,9 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για φέτος, ενώ η παραγωγή εκτός του καρτέλ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6 εκατ. βαρέλια, με κύριους οδηγούς τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Κολομβία.

Στις αγορές προϊόντων, τα πράγματα έμειναν στάσιμα, με τη βενζίνη να ενισχύεται και τα μεσαία προϊόντα να κινούνται καθοδικά. Επίσης, οι ναύλοι των δεξαμενοπλοίων αυξήθηκαν τον Μάρτιο λόγω της ζήτησης που παρουσιάστηκε.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56890

No comments: