Sunday 22 April 2012

Βραζιλία-Αργεντινή: Το Μπουένος 'Αιρες καλεί την Petrobras να αυξήσει το μεριδιό της στον πετρελαϊκό της τομέα

Η Αργεντινή κάλεσε χθες τον βραζιλιάνικο πετρελαικό όμιλο Petrobras να αυξήσει το μεριδιό του στον πετρελαϊκό τομέα, αφότου κρατικοποίησε την YPF, που είναι θυγατρική της ισπανικής Repsol.
"Δεν ζητoύμε από την Petrobras να αντικαταστήσει την Repsol", αλλά "θέλουμε να αυξήσει τη συμμετοχή της" στις περιοχές που της έχουν κατακυρωθεί, δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Σχεδιασμού Χούλιο Ντε Βίδο, σε συνέντευξη τύπου στην Μπραζίλια στο πλευρό του Βραζιλιάνου Υπουργού Ενέργειας Έντσον Λομπάο.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί προηγουμένως με την πρόεδρο της Petrobras, Μαρία ντας Γκράσας Φόστερ.

Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρτσνερ, αψηφώντας τη Μαδρίτη, αποφάσισε τη Δευτέρα να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας πετρελαίου YPF, που ελεγχόταν από την Repsol κατά 57,4%, και πλέον η κυβέρνηση της Αργεντινής και οι επαρχίες κατέχουν το 51%.

Ο Αργεντινός υπουργός διευκρίνισε ότι ο βραζιλιάνικος όμιλος πετρελαίου θα πρέπει να "επενδύσει περισσότερο", καθώς μείωσε το μερίδιο του στην αγορά από 12% το 2003 σε 8% σήμερα.
Η Petrobras έχασε στις αρχές Απριλίου το δικαίωμα εκμετάλλευσης από την επαρχία Νεουκέν (νοτιοδυτικά) έπειτα από απόφαση των αρχών της επαρχίας, οι οποίες επικαλέσθηκαν την έλλειψη επενδύσεων από την Petrobras.

Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών διαπραγματεύονται μια λύση σε αυτή τη διαφορά, σύμφωνα με τους υπουργούς της Αργεντινής και της Βραζιλίας.
"Πιστεύουμε ότι η Petrobras μπορεί να φτάσει σε μια παραγωγή 15% (του συνόλου).
Έχουμε έρθει να ζητήσουμε μια αύξηση της παραγωγής, των επενδύσεων, στα κοιτάσματα που κατέχει", δήλωσε ο Τζούλιο ντε Βίδο.

Από την πλευρά του, ο Λομπάο δήλωσε ότι η Petrobras "θα επενδύσει ό,τι μπορεί" στην Αργεντινή, αλλά κάθε απόφαση εξαρτάται από τα σχέδια εξόρυξης στα γιγαντιαία κοιτάσματα της Βραζιλίας στα πολύ βαθιά νερά.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Βραζιλία-Αργεντινή_Το_Μπουένος_Αιρες_Καλ εί_την _P etrobras

No comments: