Thursday 12 April 2012

Ο Putin και το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο

Ο Vladimir Putin κάλεσε τη ρωσική βιομηχανία, «Να ανταποκριθεί στην πρόκληση» του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, καθώς οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν σημαντικά αυτή την αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας.

Η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο ίσως αναδιαρθρώσει σοβαρά την προσφορά και ζήτηση στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε χθες (11 Απριλίου) ο ρώσος πρωθυπουργός, στην τελευταία του ομιλία στη Δούμα, πριν αναλάβει και επίσημα την προεδρία της χώρας.

«Οι εταιρείες ενέργειας της χώρας μας πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «εξωτερικά σοκ» καθώς ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή «αναταραχών», μαζί με «ένα νέο κύμα τεχνολογικής αλλαγής» που «αλλάζει τη διαμόρφωση των παγκόσμιων αγορών».

«Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση των βουλευτών ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σύστημα, μακροπρόθεσμες προβλέψεις της μακροοικονομικής, της χρηματοδότησης, της τεχνολογίας και της άμυνας. Αυτό ειδικά είναι σημαντικό, δεδομένου του ότι ο 21ος αιώνας υπόσχεται να είναι η εποχή επανακαθορισμού των νέων γεωπολιτικών κέντρων του χρήματος, της οικονομίας και του πολιτισμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το 2009 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία και έγιναν οι μεγαλύτερες παραγωγοί φυσικού αερίου, διότι εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές και παράλληλα, άλλα κράτη από την Πολωνία μέχρι την Κίνα, ξεκίνησαν επίσης τις έρευνες για τέτοιες πηγές, με απώτερο στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ρωσική προπαγάνδα;

Η Γαλλία απαγόρεψε την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, λόγω οικολογικών ανησυχιών. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η αμερικανική εταιρεία Chevron αναγκάστηκε να αναστείλει παρόμοιες δραστηριότητες μετά από τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ομάδων. Οι υποστηρικτές του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους οικολόγους ότι υποκύπτουν στη ρωσική επιρροή, ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Kyiv Post, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin σχολιάζει το ζήτημα του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Το ανέφερε για πρώτη φορά 18 μήνες πριν, λέγοντας ότι η Gazprom πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική προκειμένου να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την Statfor, αμερικανική εταιρεία που παράσχει πληροφορίες γεωπολιτικής ανάλυσης, η ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με το σύστημα τιμολόγησης εποχής «Βυζαντίου».

Πράγματι, η Gazprom χάνει λεφτά από τις εγχώριες πωλήσεις, καθώς της κοστίζει σχεδόν 132$ να παράγει και εν συνεχεία να διανέμει 1 tcm φυσικού αερίου, αλλά τα έσοδα από την εγχώρια αγορά είναι μόλις 80$ ανά tcm, το οποίο και σημαίνει ότι οι απώλειες της Gazprom είναι πάνω από 50$ ανά tcm που πωλείται στο εσωτερικό. Δεδομένου του ότι η εγχώρια αγορά αντιστοιχεί στο 60% των πωλήσεων, η συνολική απώλεια είναι πολλή σημαντική, αναφέρει η Statfor.

Η Gazprom ανησυχεί επίσης για τα έσοδά της από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, που θα μειωθούν εν μέσω διαπραγματεύσεων για νέες τιμές με πολλούς ευρωπαίους πελάτες.

(Euractiv, 12/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/O-Putin-kai-to-fysiko-aerio-apo-shistolitho

No comments: