Friday 20 April 2012

PWC: Παραμένει ο κίνδυνος του «κραχ» στην αγορά ηλεκτρισμού

Προσωρινό μέτρο που απλά θα δώσει μια ανάσα 5-6 μηνών στο ΛΑΓΗΕ χαρακτηρίζει η Price Waterhouse Coopers το δάνειο που εξετάζεται να του δοθεί για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός "κραχ", επισημαίνοντας ότι τα φλέγοντα προβλήματα της αγοράς όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά θα οξυνθούν αν δεν γίνουν βαθιές τομές και δεν ληφθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σύμφωνα με τις πληροφορίες η μελέτη του ξένου οίκου για το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί με ντόμινο όλο τον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στη ΡΑΕ, (προκειμένου εκείνη να μελετήσει τις προτάσεις της εταιρείας, και να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις), δεν επισημαίνει τίποτα περισσότερο από τα ήδη γνωστά για το πρόβλημα ρευστότητας και τις αιτίες για τα ελλείμματα.

Το κεντρικό της μήνυμα είναι ότι το δάνειο στο ΛΑΓΗΕ δεν είναι παρά μια προσπάθεια να «κρατηθεί ο άρρωστος στη ζωή», και πως αν δεν ληφθούν μέτρα για τις τρεις «ωρολογιακές βόμβες» της αγοράς, σε μερικούς μήνες από σήμερα, η κατάσταση θα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ποια είναι τα τρία αυτά μέτωπα ;
Η «τρύπα» των χρεών των εταιρειών Energa και Hellas Power, και τα δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους χρήματα.
Η «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που αντί να μειώνεται, όλο και διευρύνεται. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ ότι το έλλειμμά του, από τα περίπου 200 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011 έχει αυξηθεί περαιτέρω, και υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων.
Και το τρίτο αφορά στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνεται σημαντικά, (συνολικά οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ).

Ανάσα, αλλά μετά ;

Το δια ταύτα στο οποίο καταλήγει η μελέτη, είναι ότι με τη δανειοδότηση στο ΛΑΓΗΕ θα του δοθεί μια απαραίτητη ανάσα 5-6 μηνών, ώστε να αποφευχθεί το «κραχ», ώστε στο μεταξύ η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να έχει καταλήξει στα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χονδρεμπορική αγορά, είτε αυτά αφορούν στα ΑΔΙ, είτε στο μεταβλητό κόστος, είτε στις εικονικές δημοπρασίες δικαιωμάτων που θέλουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές (το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο).

Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη ανατέθηκε στην PWC το Φεβρουάριο και ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν σε αυτήν είναι οι τυχόν δυνατότητες που υπάρχουν για συμψηφισμό υφιστάμενων σήμερα χρεών στην αγορά, κάτι που είχε ζητήσει από την πλευρά του και ο φορέας των ανεξάρτητων παραγωγών, ο ΕΣΑΗ.

Τα ερωτήματα που επείγουν για την ώρα να απαντηθούν, είναι το αν και πότε θα εγκριθεί και θα δοθεί το περιβόητο αυτό δάνειο στο ΛΑΓΗΕ, το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι ηγεσίες των υπ. Οικονομικών και ΠΕΚΑ, πόσο θα επηρεασθούν από τις εκλογές οι διαδικασίες αυτές, και αν μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω θα έχει παραμείνει «ελεγχόμενο»- όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Παπακωσταντίνου κάθε φορά που ερωτάται - το ταμειακό έλλειμμα της αγοράς ή ο υιός θα έχει μεταδοθείσ το σύνολο του χώρου.

http://www.energypress.gr/news/PWC-:-Examhnh-paratash-zwhs-to-daneio-sto-LAGHE-paramenei-o-kindynos-toy-krah

No comments: