Tuesday 17 April 2012

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική συμφωνία Rosneft-ExxonMobil

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα η ρωσική Rosneft και η αμερικανική ExxonMobil. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τους επικεφαλής των δυο εταιριών, Ρεξ Τίλερσον και Εντουάρντ Χουνταϊνάτοβ, ενώ παρών ήταν και ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν.

Είχε προηγηθεί πέρυσι αποτυχημένη προσπάθεια υπογραφής ανάλογης συμφωνίας με την ΒΡ, η οποία παρεμποδίστηκε εν τέλει από την κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ. Στη συνέχεια, έγιναν οι πρώτες επαφές του Κρεμλίνου με την ExxonMobil, η οποία κανονικά θεωρείται ιδιαίτερα συντηρητική σαν εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι η εν λόγω συμφωνία θεωρείται σημαντική.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν πρόσβαση σε έργα παραγωγής υδρογονανθράκων στην ρωσική Αρκτική, ενώ η Rosneft θα αποκτήσει την τεχνογνωσία της Exxon και θα συμμετάσχει σε σχέδια στον Κόλπο του Μεξικού. Σε πρώτη φάση, πρόκειται να επενδυθούν 3,2 δις δολάρια για έρευνες στην Θάλασσα Κάρα της Αρκτικής, ενώ προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα ποσά για τη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι δύο πλευρές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56978

No comments: