Friday 13 April 2012

Χρεοκόπησε η Ιταλική Solarday, παραγωγός φωτοβολταϊκών

Τα φαινόμενα χρεοκοπίας επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας έκαναν την εμφάνισή τους και στην γειτονική Ιταλία, αφού η Solarday, μια από τις παλαιότερες κατασκευάστριες φωτοβολταϊκών, εισήλθε σε διαδικασία ρευστοποίησης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής πολύκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών 60 MW στο Μιλάνο, όπου απασχολούνταν 140 εργαζόμενοι στις «καλές» μέρες της ιταλικής αγοράς, οι οποίες έχουν πλέον περάσει στο παρελθόν. Η ειδικότητα της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν ότι κατασκεύαζε φ/β επιφάνειες σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

Πέρυσι, η Solarday εξαγοράστηκε από την MX Group και πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι ξεκινά την διαδικασία της ρευστοποίησης. Παραμένει άγνωστο το πώς θα επηρεάσει την ίδια την MX αυτή η εξέλιξη, ενώ σημειώνεται πως η μητρική διαθέτει παραγωγική δυνατότητα 180 MW στην Ιταλία και 65 MW στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό.

Τον Φεβρουάριο έκλεισε συμφωνία για την ανάπτυξη σχεδίων συνολικής ισχύος 1 GW στη Σερβία, στα πλαίσια του προγράμματος « Onegiga», το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση 100 σταθμών των 10 MW στη χώρα, έναντι κόστους 1,75 δις ευρώ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56897

No comments: