Thursday 19 April 2012

Συνεργασία ΤΑΝΕΟ-SPI Solar στα φωτοβολταϊκά

Μνημόνιο συνεργασίας (MOU) με την Αμερικάνικη εταιρεία SPI Solar υπέγραψαν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) THERMI TANEO VENTURE CAPITAL FUND (TTVCF) και AIMS TANEO VENTURE CAPITAL FUND (AIMS).

Τα δυο funds, έχουν συσταθεί με την συμμετοχή του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ιδιωτών επενδυτών και τα διαχειρίζονται οι εταιρείες (ΑΕΔΑΚΕΣ) THERMI VENTURES, IBG MANAGEMENT και AIMS MANAGEMENT.

Το MOU υπογράφηκε από τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Ελληνικών εταιρειών διαχείρισης κ. Βασίλειο Τακά, κ. Σπύρο Παπαδάτο, και κ. Γιάννη Μπεθάνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SPI Steve Kircher.

Αντικείμενο του MOU είναι η συνεργασία των ανωτέρω εταιρειών για την χρηματοδότηση και τηνκατασκευή 30ΜW Φωτοβολταϊκών Πάρκων (Φ/Β) στην Ελλάδα, με πάνελς της κινεζικής εταιρείας LDK Solar, με στόχο στη συνέχεια η συμφωνία να ανέλθει στα 100MW. Το υπογραφέν μνημόνιο τελεί υπό την αιγίδα του ΤΑΝΕΟ, που ήταν ο κύριος συντελεστής στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΤΑΝΕΟ κ. Ν. Χαριτάκη, που πρωτοστάτησε στις επαφές των δυο πλευρών εξασφαλίζοντας την ομαλή ροή των διαπραγματεύσεων. Στον κ. Χαριτάκη, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, η απόφαση των Αμερικανικών και Κινεζικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο της χώρας (country risk), σε μια εποχή που πολλοί ξένοι επενδυτές και προμηθευτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το μέλλον της χώρας.


Η υπογραφείσα συμφωνία αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Αμερικανική εταιρεία Solar Power Corporation και η Κινεζική LDK Solar, με την συμφωνία αυτή εισέρχονται δυναμικά στην Ελληνική Αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ευελπιστώντας σε μελλοντικές παρόμοιες συνεργασίες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το ΤΑΝΕΟ επιτυγχάνει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις στον δυναμικό κλάδο των ΑΠΕ και τα THERMI TANEO VCF και AIMS TANEO VCF επιτυγχάνουν τη χρηματοδότηση και κατασκευή Φ/Β πάρκων δυναμικότητας 30 MW σε πρώτη φάση και 100ΜW σε δεύτερη φάση, που αποτελούν βασικό στόχο της επενδυτικής στρατηγικής τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαριτάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, να βοηθήσουμε όλοι μας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε ότι συμφωνίες όπως αυτές που υπογράφουν τα Venture Capital funds του ΤΑΝΕΟ, για επενδύσεις 200 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ θα είναι προπομπός για άλλες αντίστοιχες σε κλάδους της οικονομίας μας, που η Ελλάδα έχει διακριτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.»

Η SPI Solar είναι μια μεγάλη καθετοποιημένη Αμερικανική Εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η SPI Solar μέσω της μετοχικής της σχέσης και στενής συνεργασίας της με την κινεζική LDK Solar καλύπτει κάθετα όλα τα στάδια παραγωγής Φ/Β συστημάτων από την παραγωγή πανέλων έως την χρηματοδότηση, κατασκευή και παρακολούθηση Φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην Ελλάδα η SPI Solar συνεργάζεται με την SDL Solar που της προσφέρει τεχνική υποστήριξη και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPI κ. Steve Kircher και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SDL Solar κ. Mike Lambros δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την συμφωνία με την THERMI. Όπως δήλωσε ο κ. Kircher: «Τα έργα που θα υλοποιήσουμε με την THERMI θα απασχολήσουν κατά την κατασκευή τους στην Ελλάδα τοπικό προσωπικό και θα προσφέρουν στην χώρα μια ανανεώσιμη και φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας».

Η THERMI VENTURES ΑΕΔΑΚΕΣ (THERMI) συστάθηκε το 2008 και έχει σαν αντικείμενο την διαχείριση του ΑΚΕΣ «THERMI – TANEO VENTURE CAPITAL FUND» (TTVCF). Το TTVCF έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ στηρίζοντας την πράσινη ανάπτυξη. Η THERMI συζητά ήδη με νέους επενδυτές για να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια του TTVCF ώστε να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των 100MW φωτοβολταικών πάρκων που προβλέπει η συμφωνία με την SPI. Στα πλαίσια του MOU το TTVCF αποκτά άμεσα μέσω θυγατρικών του άδειες ισχύος 7,4MW στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου που είχε αναπτύξει η SPI. Το TTVCF προχωρά ήδη στην κατασκευή αυτών των πάρκων τα οποία αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ πριν το τέλος του Ιουλίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της THERMI κ. Βασίλης Τακάς δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που θα συνεργαστούμε με την SPI Solar στην ανάπτυξη Φ/Β πάρκων. Πιστεύουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα η ηλιακή ενέργεια είναι ένας τομέας που η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να προσελκύσουμε αναπτυξιακές επενδύσεις, αντλώντας κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/sinergasia-taneo-SPI-Solar-sta-fotob olt aik a.html

No comments: