Thursday 26 April 2012

Φωτοβολταϊκά thin film: οι προκλήσεις για τις εταιρείες του κλάδου

“Μετά την αποχώρηση της First Solar από τη Γερμανία, ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι”.

Με αυτά τα λόγια άνοιξε το Φόρουμ των Εταιρειών Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Λεπτού Υμενίου (Thin-Film Industry Forum) ο Καρλ-Χάινζ Ρέμερς, πρόεδρος της διοργανώτριας Solarpraxis.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα το διήμερο 19-20 Απριλίου στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Φωτοβολταϊκών Thin Film, της μεγαλύτερης στον παγκοσμίως για τον κλάδο.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων που εξήγαγαν οι ομιλητές είναι τα εξής:

-ελπίδα δίνει το άνοιγμα νέων αγορών χάρη στην πτώση των τιμών του εξοπλισμού. Οι τιμές των συμβατικών πολυκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών το 2020 αναμένεται να κυμανθούν στα 60-80 σεντες του δολαρίου, ενώ τα thin-film στα 30 με 70 σεντς.

-οι Κινέζοι κατασκευαστές πιέζουν τις τιμές των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται η διαφορά κόστους ανάμεσα στα συμβατικά και τα thin film. Εκφράστηκαν ωστόσο ενστάσεις για τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής συμπίεσης κόστους, καθώς και οι ελπίδα πως μακροχρόνια οι κινεζικές τιμές θα ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές εξαιτίας της αύξησης του εργατικού κόστους.

- η εξασφάλιση χρηματοδότησης γίνεται προβληματική, ακριβή και χρονοβόρα, καθώς οι τράπεζες ανοίγουν την “κάνουλα” μόνο όταν τα συστήματα φωτοβολταϊκών είναι ολοκληρωμένα και οι εγγυημένες τιμές επιβεβαιωμένες, ώστε να εξαλείψουν το ρίσκο που προκύπτει από τις αλλαγές στο νομοθετικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.

-το πρόβλημα χρηματοδότησης είναι ακόμα εντονότερο στα thin film, καθώς ο κλάδος δεν έχει να επιδείξει την εμπειρία και την ιστορία των φωτοβολταϊκών πολυκρυσταλλικής σιλικόνης.

-να δοθεί έμφαση στην επανεπένδυση των κεφαλαίων για τεχνολογική εξέλιξη των thin-film.

-να δοθεί έμφαση στις αγορές της Νότιας Ασίας, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αμερικής που αναμένεται να τετραπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

-θα παρουσιαστούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες από τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εύκαμπτων φωτοβολταϊκών σε κτήρια.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πάνω από 200 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

http://www.econews.gr/2012/04/26/fotovoltaika-thin-film-forum-berlin-2012/

No comments: