Monday 30 April 2012

Αέρας vs. Ήλιος, ποια πηγή ενέργειας κοστίζει λιγότερο

Με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας στην Ζυρίχη μελέτησαν το βασικό κόστος κάθε πηγής ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον και μη, των κρατικών επιδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων, σε Βραζιλία, Αίγυπτο, Ινδία, Κένυα, Νικαράγουα και Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όπως δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change από την σύγκριση με το κόστος αντικατάστασης τους με ηλιακή ή αιολική ενέργεια προκύπτει πως το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ήταν 2,2 με 4,5 φορές υψηλότερο από ότι της αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η διαφορά αυτή θα εξακολουθήσει να υφίσταται τουλάχιστον ως το 2020.

Η επιλογή των χωρών έγινε με κριτήριο την ποικιλία που παρουσιάζουν σε επίπεδο πληθυσμού, έκτασης, οικονομικής ανάπτυξης και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, καταγράφηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στο κόστος μετατροπής από τις συμβατικές πηγές ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανάλογα με την κάθε χώρα.

Στόχος της έρευνας είναι η εκπόνηση ορθολογικών επενδυτικών σχεδίων μετάβασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

http://www.energypress.gr/news/Aeras-vs.-Hlios-poia-phgh-energeias-kostizei-ligotero

No comments: