Tuesday 17 April 2012

"Πόλεμος" Αργεντινής - Ισπανίας για την κρατικοποίηση της πετρελαϊκής YPF

Την πρόθεσή της να ζητήσει από το Κογκρέσο της Αργεντινής την έγκριση της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF έκανε γνωστή η Πρόεδρος της χώρας Cristina Kirchner, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Εάν εγκριθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αποκτήσει το 51% της YPF, εκ του οποίου το 51% θα μείνει στα «χέρια» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο 49% θα μεταβιβαστεί στις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προειδοποίησε την Αργεντινή με οικονομική απομόνωση.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Κίρσνερ θα επιχειρήσει να περάσει από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει, νόμο με τον οποίο το κράτος θα αποσπάσει ποσοστό 51% από τη Repsol, με δικαιολογητικό το στρατηγικό ρόλο της ενέργειας.

Σκληρή απάντηση από Ισπανία

Η Ισπανία μίλησε για “εχθρική” πολιτική, καθώς το σύνολο των μετοχών της YPF που θα περάσουν στο κράτος ανήκουν στη Repsol που μέχρι στιγμής ελέγχει το 57% της εταιρείας.

Παράλληλα, η Ισπανία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας της Ισπανίας, Jose Manuel Garcia-Margallo και Jose Manuel Soria, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «θα υπάρξει απάντηση» στην εθνικοποίηση της θυγατρικής της Repsol.

Μετά τη σύσκεψη, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για "τρομερή" απόφαση εκ μέρους της Αργεντινής, για την οποία όπως είπε σκοπεύει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σημείωσε μάλιστα ότι η κίνηση της Προέδρου της Αργεντινής συνιστά παραβίαση προηγούμενης προφορικής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Αργεντινή όφειλε πριν από οποιαδήποτε κίνησή της να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Η Kirchner στην ομιλία της κατηγόρησε την YPF για τη φθίνουσα πορεία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας πως η εταιρεία ευθύνεται για το γεγονός ότι η Αργεντινή για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια εμφανίζεται εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Προσέθεσε επίσης ότι η έλλειψη επενδύσεων συνολικά στον συγκεκριμένο κλάδο υποχρέωσε την Αργεντινή σε ενεργειακό έλλειμμα ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων το 2011.

Σημειώνεται ότι η YPF δεχόταν εδώ και καιρό ασφυκτικές πιέσεις από την κεντροαριστερά κυβέρνηση για αύξηση της παραγωγής.

http://www.energypress.gr/news/H-Argentinh-kratikopoiei-thn-petrelaikh-YPF-Antidraseis-apo-Isp ania

No comments: