Wednesday 19 September 2012

Το πιο φθηνό φωτοβολταϊκό κερδίζει 10 εκατ. δολ

Ένα "δελεαστικό" διαγωνισμό για φθηνή ηλιακή ενέργεια λανσάρει το αμερικάνικο υπουργείο Ενέργειας. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Sunshot", που θα προσφέρει 10 εκατ. δολάρια για τις πρώτες τρεις ομάδες που θα αποδείξουν ότι μπορούν να στήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς, με το κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης να φθάνει μόλις το 1 δολάριο ανά Βατ.
Οι εγκαταστάσεις αφορούν σε φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων και στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι η εγκατάσταση μικρών φ/β μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει λογική και συμφέρουσα επένδυση για οποιονδήποτε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, το κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών κυψελών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 400%. Με δεδομένο την πτώση στην κατασκευή των κυψελών, το πρόγραμμα στοχεύει και στη μείωση του ελαστικού κόστους εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος κατά 65%.

Ο διαγωνισμός δε θα αρχίσει να «τρέχει» νωρίτερα από το 2015. Ο πρώτος νικητής θα εισπράξει 7 εκατ. δολ., ο δεύτερος 2 εκατ. δολ. και το τρίτος 1 εκατ. δολ.

http://www.energypress.gr/news/To-pio-fthhno-fwtoboltaiko-kerdizei-10-ekat.-dol...

No comments: