Wednesday 26 September 2012

"Ξεκλειδώνει" το επενδυτικό πρόγραμμα $150 εκατ. στον Πρίνο

Μια εκκρεμότητα που αποτελούσε τροχοπέδη για την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas στην περιοχή του Πρίνου και ταυτόχρονα απειλούσε 300 θέσεις εργασίας, φαίνεται ότι βαίνει προς επίλυση.
Όπως πληροφορείται το Capital.gr, είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, η εναρμόνιση της Σύμβασης του Πρίνου με την Εθνική Νομοθεσία. Η εναρμόνιση αυτή, μεταφράζεται σε άρση της μεγαλύτερης αβεβαιότητας που υπήρχε γύρω από την παραχώρηση του Πρίνου: εφόσον ισχύσει στη σύμβαση παραχώρησης του Πρίνου, ό,τι ισχύει στην εθνική νομοθεσία, τότε η διάρκεια της παραχώρησης αυξάνεται στα 25 χρόνια και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε να προχωρήσει η παραχωρησιούχος σε νέες γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση νέων απολήψιμων αποθεμάτων που έχουν εντοπιστεί.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται να δώσει ένα ηχηρό θετικό μήνυμα για τις επενδύσεις και τη στήριξη της περιφερειακής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η μη επέκταση της σύμβασης όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, απειλούσε ακόμη και την ίδια τη λειτουργία της εταιρείας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ωστόσο του επικεφαλής της Energean Μαθιού Ρήγα, η εναρμόνιση της σύμβασης θα δημιουργήσει «το κατάλληλο λειτουργικό περιβάλλον για την υλοποίηση των επενδύσεων με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Πεδίου Έψιλον και του Βόρειου Πρίνου».
Η εναρμόνιση της σύμβασης, απομακρύνει τον κίνδυνο για τη λειτουργία της Καβάλα Oilκαι φέρνει πιο κοντά το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων στην περιοχή του Πρίνου. Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού πλάνου εκτιμάται στα 150 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει την εγκατάσταση μιας νέας θαλάσσιας πλατφόρμας σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα του Πρίνου για την κάθετη γεώτρηση του κοιτάσματος Ε και τη δημιουργία αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.
Στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα σημαντικά κοιτάσματα. Μελέτη της εταιρείας Petrenel κάνει λόγο για δυνητικούς και ενδεχόμενους πόρους ύψους 603,1 εκατ. βαρελιών εκτιμώντας ότι τα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 95 εκατ. βαρέλια. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την Energean πάντως, τα βεβαιωμένα αποθέματα φτάνουν τα 11 εκατ. βαρέλια ενώ υπάρχουν δυνητικοί πόροι 21 εκατ. βαρελιών με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης.

Χάρης Φλουδόπουλος
(capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Xekleidwnei-to-ependytiko-programma-150-ekat.-ston-Prino

No comments: