Wednesday 12 September 2012

Ξεμπλοκάρουν 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκών

Στο ξεμπλοκάρισμα 1.624 μικρών επενδύσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικού προϋπολογισμού 665 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στοχεύει η Ομάδα Μικρών Έργων που συστάθηκε με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη.
Την ίδια ώρα έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση οκτώ μεγάλων επενδύσεων, ενώ τον “δρόμο” προς τη Βουλή παίρνει τις επόμενες ημέρες, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το βασικό σκεπτικό του οποίου είναι η διαφάνεια, η ταχύτητα και η στόχευση.
Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, είχε συνάντηση με την Ομάδα Ελέγχου Μικρών Έργων η οποία συστήθηκε με Υπουργική Απόφαση.
Η ομάδα η οποία θα έχει ως έργο τον Διοικητικό έλεγχο των μικρών έργων με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους επενδυτές, εγκαθίσταται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στην Κοραή.

Ο έλεγχος θα γίνει με βάσει τις διατάξει του Π.Δ. 33/2011 ( ΦΕΚ 83/Α/14-04-2011) και τις αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Ελέγχου. Η διενέργεια των παραπάνω ελέγχων θα γίνει με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο οδηγεί στην άμεση κατάρτιση της έκθεσης ελέγχου και την ταχύτατη κατάρτιση του εισηγητικού σημειώματος και των αποφάσεων ολοκλήρωσης
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μηταράκης σημείωσε, ότι, «σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ξεμπλοκάροντας επενδύσεις που για καιρό στοιβάζονταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Η σύσταση της Ομάδας Ελέγχου Μικρών έργων σε συνδυασμό με την χρήση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων θα μας επιτρέψει να ξεμπλοκάρουμε 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και να τις χρηματοδοτήσουμε μέχρι το τέλος του έτους με 274 εκατ. ευρώ”.
Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση και η αποπληρωμή του συνόλου των έως σήμερα εκκρεμών αιτημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται στα 665 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις που προέρχονται από το ΠΔΕ και τα ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 274 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων - άνω των 50 εκατ. ευρώ - προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για οκτώ μεγάλα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου αν είχαν υλοποιηθεί οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα είχαν δημιουργηθεί 3.000 θέσεις εργασίας.

Μεταξύ αυτών των έργων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται μια επένδυση φωτοβολταϊκών, μια επένδυση στην Πάτρα από την οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 495 θέσεις εργασίας και επένδυση του Λαγονήσι Resort.
Εν τω μεταξύ με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
 
Αλεξάνδρα Γκίτση
(euro2day,gr, 12/9/2012)

http://www.energypress.gr/news/Xemplokaroyn-1.624-mikres-ependyseis-fwtoboltaikwn

No comments: