Tuesday 11 September 2012

Νόμο για την ανακύκλωση φ/β πρέπει να ετοιμάσουν έως το 2014 τα κράτη της ΕΕ

Περιθώριο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να θεσπίσουν ειδική νομοθεσία για την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Αυτό προβλέπει η τροποποιημένη κοινοτική οδηγία για τα Απόβλητα των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών -  W.E.E.E. Directive (Waste Electronic and Electric Equipment Directive) η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 13 Αυγούστου 2012.

Σημειώνεται ότι έως τώρα, η συλλογή και ανακύκλωση παλαιών ή σπασμένων φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν ήταν υποχρεωτική καθώς η αρχική οδηγία στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού περιελάμβανε μόνο συσκευές όπως τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και φορητούς υπολογιστές.
Αυτό όμως αλλάζει στο εξής και, σύμφωνα με την Οδηγία, υπεύθυνοι για τη διαδικασία αυτή είναι οι «παραγωγοί», οι οποίοι, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει κάθε ένα από τα 27 κράτη - μέλη μπορεί να είναι οι κατασκευαστές, οι εισαγωγές, οι πωλητές ή εγκαταστάτες των φωτοβολταϊκά.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συλλέγονται χωριστά ή εάν θα συγκεντρώνονται σε κοινόχρηστα κέντρα ανακύκλωσης μαζί με τα άλλα ηλεκτρονικά απόβλητα όπως οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις.

http://www.energypress.gr/news/EE:-Dioria-ews-to-2014-gia-thespish-nomothesias-gia-thn-anaky kl wsh-fwtoboltaikwn

No comments: