Wednesday 12 September 2012

Τεκμήρια στα πτυχία, το καλύτερο ανέκδοτο που έχω ακούσει τα τελευταία 3 χρόνια


Εδώ και λίγες μέρες βοά το internet και τα ΜΜΕ ότι το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει τεκμήριο στα πτυχία και τους τίτλους σπουδών που έχει ο κάθε φορολογούμενος.
Αξιόπιστη πηγή για κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Κάποιοι λένε ότι το ανέφερε η Ημερησία, άλλοι λένε ότι το άκουσαν στο realfm και σε τηλεοπτικά κανάλια, ενώ εγώ συγκεκριμένα έχω βρεί πάρα πολλές ιστοσελίδες που αναφέρουν απλά ότι θα μπεί τεκμήριο και τίποτα περισσότερο.

Ποιο συγκεκριμένα ακούγεται ότι θα δηλώνουμε στην εφορία τους τίτλους σπουδών που έχουμε και το κράτος θα υπολογίζει τεκμήριο για την κατοχή πτυχίων. Θεωρώ όλα τα παραπάνω ότι ποιο αστείο και ράδιο αρβύλα έχω ακούσει τα τελευταία τρία χρόνια που έχει ξεσπάσει η κρίση. Αυτά μου θυμίζουν τα τέλη ακινησίας που είχαν πεί «κάποιοι» ότι θα έμπαιναν στα ΙΧ των οποίων οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία. Επίσης πολύ πρόσφατα ακούστηκαν φήμες ότι θα υπήρχε και επιβολή τελών κυκλοφορίας στα ποδήλατα. Και αυτό άλλη μια ράδιο αρβύλα τελικά.
Η ουσία είναι μια, ότι κάποιοι δημοσιογραφίσκοι, βγάζουν ειδήσεις ότι και καλά μίλησαν με «ανώτατο στέλεχος» του υπουργείου οικονομικών και το στέλεχος ανέφερε ότι θα μπεί ο τάδε φόρος κτλπ. Έτσι παραπληροφορούν τον κόσμο και δημιουργούν και μια προπαγάνδα ώστε να ασχολούμαστε όλοι με τους «νέους παράλογους φόρους» και να αφήσουμε στην απ’έξω τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Όσον αφορά καθαρά για τα τεκμήρια στα πτυχία, το κράτος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο για τους εξής λόγους κατά την γνώμη μου πάντα:

1. Το μέτρο τιμωρίας που θα ορίσει το κράτος για όσους δεν δηλώσουν το πτυχίο τους δεν θα αποδώσει καρπούς. Το κράτος και για την ακρίβεια το ΥΠΔΒΘ δεν γνωρίζει ονομαστικά όλους τους πτυχιούχους των τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, το μόνο που γνωρίζει είναι ο αριθμός των αποφοίτων ανά έτος και των αποφοίτων ανά σχολή/τμήμα ανά έτος για στατιστικούς λόγους. Οι μοναδικές υπηρεσίες που κρατούν τα ονοματεπώνυμα των πτυχιούχων είναι οι γραμματείες της εκάστοτε σχολής. Οπότε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορούν να γίνουν.

2. Το ότι θα έρθει το ΥΠΟΙΚ να ακυρώσει ένα πτυχίο δεν έχει πρακτικά κανέναν αντίκτυπο στην ζωή του πτυχιούχου, το ΥΠΟΙΚ δεν είναι και ούτε θα είναι ποτέ φορέας επικύρωσης ή ανάκλησης πτυχίων και διπλωμάτων, ο μοναδικός φορέας που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η αρμόδια σχολή που έδωσε τον τίτλο και αυτό σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις γιατί άπαξ και πάρεις πτυχίο το πήρες, συνήθως στο εξωτερικό συμβαίνει συχνότερα να ανακαλέσει μια σχολή το πτυχίο επειδή λ.χ. μπορεί να εντοπίστηκε ότι αντέγραψες σε κάποιο μάθημα.

3. Κανένας φορολογούμενος δεν είναι τόσο χαζός θέλω να πιστεύω, ώστε να δηλώσει τους τίτλους σπουδών του στο Ε1 της εφορίας.

4. Έχω στο νου διάφορες καταστάσεις που είχαν συμβεί όταν ήμουν φοιτητής στο ΤΕΙ, δεν θέλω να τις αναλύσω και να μακρυγορήσω. Το γενικό συμπέρασμα από αυτές τις καταστάσεις ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή υπάρχουν πολύ περιορισμένοι έλεγχοι μεταξύ των υπηρεσιών μέσα στο ΥΠΔΜΘ. Θεωρώ απίθανο τώρα να υπάρξει συνεργασία και έλεγχος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΔΜΘ για αυτό το θέμα.

Το πτυχίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χαρτί που βεβαιώνει ότι ο τάδε σπουδαστής κρίθηκε άξιος αποφοίτησης από την σχολή. Γενικά σαν χαρτί βεβαιώνει ότι σπούδασες και αποφοίτησες. Το γεγονός λοιπόν αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί και να διαγραφτεί με κανέναν τρόπο, ακόμα και να ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος ή να γίνει σεισμός και να ισοπεδωθεί όλη η σχολή.
Έτσι λοιπόν οι δήθεν φήμες ορισμένων αλλά και το ίδιο το ΥΠΟΙΚ δεν μπορούν με κανέναν νόμο να αναιρέσουν το πτυχίο κάποιου πτυχιούχου από οποιαδήποτε σχολή.
Θα μου πεί κανείς στην Ελλάδα είσαι και στην Ελλάδα έχουμε δεί πολλά. Εγώ απαντάω ναι έχουμε δεί πολλά αλλά αυτό ακόμα και να το δούμε δεν θα πέσουμε στο τρυπάκι να το τηρήσουμε.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει το κράτος αν και αυτό το θεωρώ δύσκολο, είναι να προσπαθήσει να επιβάλει κάποιο επιπλέον ποσό πληρωμής από τις άδειες άσκησης επαγγέλματος που έχει ο καθένας και να απειλήσει μέσω των αρμόδιων αρχών που εξέδωσαν τις άδειες ότι αν δεν πληρωθούν τα χρήματα θα ανακληθεί η άδεια. Τέτοιες αρχές μπορεί να είναι τα επαγγελματικά επιμελητήρια ή οι νομαρχίες.

No comments: